Nyt tulevat puhuvat roskikset! Lahti käyttää kaikki keinot kaupungin siistimiseksi

Tavalliselta roska-astialta näyttävä erikoispönttö yllättää kiittämällä, kehumalla ja pyytämällä lisää roskia. Puhuvia roskiksia tulee eri puolille kaupunkia kymmenen kappaletta.

jätteet
Lapset vievät roskia puhuvaan roskapönttöön.
Lapset testasivat Lahden ensimmäisen puhuvan roskiksen. Lopputulos oli hyväksyvää nyökkäilyä. Lapset pitivät roskista hauskana.

Eri puolille Lahtea asennetaan kesäkuun alussa puhuvia roskapönttöjä. Pönttöjä tulee kaiken kaikkiaan kymmenen kappaletta.

Tarkoitus on vähentää roskaamista ja houkutella varsinkin lapsia sujauttamaan roskat oikeaan paikkaan. Testiryhmässä, kolmessa taaperoikäisessä, ensimmäinen leikkipuistoon tuotu puhuva roskis aiheutti iloista naurua ja hyväksyntää: lapset pitävät roskista hauskana.

Kun pönttöön tiputtaa roskan, astia kommentoi sanomalla: "Se oli hyvää, haluan lisää".

Kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala perustelee erikoisroskiksia yksinkertaisella syyllä: roskat halutaan luonnon sijaan roska-astioihin.

– Kaikki keinot on käytettävä. Keksintö ei ole lahtelainen. Olen nähnyt puhuvia roskiksia jo vuosia sitten Helsingissä.

Kujala seurasi tyytyväisenä Mukkulan Tanssimäen leikkipuiston puhuvan pöntön käyttöönottoa ja lasten iloa.

– Lapset vaikuttavat kiinnostuneilta astiasta. He saavat iloa siitä, että laittavat roskan roskikseen.

Kalliimpi kuin perusroskis – älä siis riko pönttöä!

Puhuvat roskikset näyttävät aivantavallisilta metallisilta roska-astioilta, vaikka ovat enemmän. Kaupunginpuutarhurin mukaan puhuvat pöntöt ovat hieman kalliimpia kuin perusroskikset.

Roskat roskiin, mutta ei kosketa astioihin sen enempää.

Kirsi Kujala

Hän toivookin, että roska-astioita käytetään asianmukaisesti eikä niitä esimerkiksi potkita.

– Silloin ne hiljenevät. Vetoan ihmisiin, että antakaa astioiden olla rauhassa. Roskat roskiin, mutta ei kosketa astioihin sen enempää.

Puhuva roskis toimii liiketunnistimella. Kun käsi ja roska hujahtavat suuaukkoon, automaatti puhuu.

Mukkulan Tanssimäen leikkipuiston lisäksi juttelevia roska-astioita tulee myös Launeen perhepuistoon, Loviisanpässin sekä Mustankallionmäen leikkipuistoon ja Erviänpuiston, Tenavan, Kurppastenpuiston sekä Tarolanpuiston leikkialueelle.