Lääkitys voi altistaa ihon palamiselle – vaatteet ja varjo parhaat aurinkosuojat

Auringolta suojautuminen on kaikille ihotyypistä riippumatta tärkeää, sillä toistuva palaminen altistaa ihosyövälle. Apteekista kannattaa tarkistaa, altistaako oma lääkitys auringolle.

Kuva: Timo Heikura / Yle

Kevät ja alkukesä ovat sitä aikaa vuodesta, kun monilla alkaa iho punoittaa auringon takia.Kolmasosa suomalaisista (siirryt toiseen palveluun)on geeniperimältään sellaisia, että he palavat joko helposti tai hyvin helposti. Siksi auringolta suojautuminen on tärkeää, eikä pelkästään herkästi palaville vaan kaikille, jotta välttyisi auringon haittavaikutuksilta.

Toistuva palaminen altistaa ihosyövälle riippumatta ihotyypistä. Oma ihotyyppi kannattaa ottaa huomioon, jotta palamiselta välttyisi, Kajaanin Veturi apteekin apteekkari Merja Niskanen kertoo. Samoin tärkeää olisi tarkistaa mahdollisen oman lääkityksen kohdalla, ettei se altista auringonpolttamille.

Tärkeämpää olisi estää se palaminen ja käyttää aurinkosuojavoiteita.

Merja Niskanen

– Tyypillinen antibiootti, doksisykliini, voi hyvin herkästi aiheuttaa ihon palamisen, kuten myös nesteenpoistolääkkeet. Omista lääkkeistä kannattaa kysyä tarkemmin tietoa apteekista.

Kerran palaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että palaisi aina uudestaan. Palaminen kertoo osin siitä, että on iholtaan herkkä palamaan, mutta se ei herkistä ihoa palamiselle sen enempää.

– On omasta ihotyypistä kiinni, kuinka helposti palaa, Niskanen mainitsee.

Vaatteet ja varjo suojaavat ihoa parhaiten

Parasta hoitoa auringon polttamalle iholle on viilentää palanutta kohtaa heti, kun huomaa oireet. Viileän veden suihkuttelu palaneelle iholle on hyvä tapa saada kuumotusta pois, tai sitten voi tehdä kylmiä kääreitä kosteista pyyheliinoista. Myös aloe vera rauhoittaa hyvin ärtynyttä ihoa, mutta ei varsinaisesti auta auringonpolttamiin.

– Jos iho on selvästi palanut, siihen kannattaa sivellä hydrokortisonia. Myös B-vitamiini, dekspantenoli, rauhoittaa ärtynyttä ihoa, kertoo Merja Niskanen.

On omasta ihotyypistä kiinni, kuinka helposti palaa.

Merja Niskanen

Aikuisten ja lasten ihojen palaneita kohtia hoidetaan samalla tavalla, mutta kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin ennen kuin lapselle antaa oireisiin tulehduskipulääkettä. Aikuinen voi huoletta ottaa tulehduskipulääkkeen kipuihin, esimerkiksi ibuprofeiini on hyvä siihen, Niskanen sanoo.

– Pienen lapsen iho on herkempi kaikin puolin. Tärkeämpää olisi estää se palaminen ja käyttää aurinkosuojavoiteita. Paras tapa suojata ihoa on vaatteilla tai varjolla.

Kolmesta ikävuodesta lähtien voi turvallisesti käyttää aurinkovoiteita. Nykyään on tullut myös uusia valmisteita, joita voidaan käyttää myös pienemmille, Niskanen jatkaa.

Veturi apteekissa työskentelevä kosmetologi Tiina Röntynen kertoo myös, että betakaroteenitabletit olivat aiemmin suuressa suosiossa, mutta nyt niiden ostaminen on vähentynyt. Betakaroteenitabletit auttavat siten, että ne ehkäisevät auringonpolttamien syntymistä samalla kun luovat tasaista rusketusta. Niitä ei pidä kuitenkaan koskaan käyttää yksinään, vaan aina pitää lisätä myös aurinkosuojavoidetta, Röntynen muistuttaa.