1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kyypakkaus avuksi ampiaisen pistoon mutta viihdekäyttö on kiellettyä

Käärmeiden ilmestyminen luontoon on yksi kesän nurjista puolista. Myrkyllisen kyyn puremaan kannattaa varustautua ennakkoon kyypakkauksella, joka on oiva apu myös ampiaisen ja mehiläisen piston aiheuttamaan reaktioon. Mihin tahansa ei pakkausta saa käyttää.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Melkein jokaisen kesämökin vakiovaruste on kyypakkaus, joka sisältää kolme hydrokortisonitablettia.

Kyypakkausta voidaan käyttää Suomen luonnossa elävän ainoan myrkyllisen käärmeen kyyn aiheuttaman pureman lisäksi minkä tahansa allergisen reaktion hoitoon, esimerkiksi ampiaisen tai mehiläisen piston kivun ja turvotuksen lievittämiseen.

– Jos ihminen on poikkeavan yliherkkä jollekin ruoka-aineelle, niin myös tällaisten allergiatilojen akuuttiin hoitoon voidaan käyttää kyypakkausta, kertoo ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari Kainuun keskussairaalasta.

Kyypakkauksen tabletit otetaan mahdollisimman nopeasti vähäisen nestemäärän kera kerta-annoksena. Aikuiselle kaikki kolme tablettia, 5–15-vuotiaiden annostus on kaksi tablettia ja alle 5-vuotiaille yksi pilleri.

Koukkari muistuttaa, että lievien allergisten oireiden hoitamiseen ei kyypakkausta saa käyttää missään tilanteessa.

Kyseinen raaja on saatava liikkumattomaksi.

Olli-Pekka Koukkari

– Ajoittain tavataan ilmiöitä, joissa ihminen huomaa voivansa paremmin, jos saa hieman ylimääristä kortisonia. Tämän tyyppinen viihdekäyttö on myös ehdottomasti kiellettyä, varoittaa Koukkari.

Monet laulajat ovat kokeilleet äänihuulten turvotuksesta johtuvan äänen käheyden poistamiseen kyypakkausta.

– Periaatteessa, jos taustalla on jokin allerginen mekanismi, niin sehän on oikeaa lääkinnällistä käyttöä, mutta suosittelisin heille käyntiä foniatrin tai puheterapeutin vastaanotolle, jossa äänenkäyttöä opiskellaan niin, että äänihuulet sen kestävät sen sijaan, että sitä parannetaan kortisonilla, sanoo Koukkari.

Käy lääkärissä

Käärmeen pureman sattuessa on kyypakkauksen lisäksi muistettava myös ensiapu ja riippumatta iästä tai perussairauksista käynti sairaalan päivystyksessä.

Viihdekäyttö on myös ehdottomasti kiellettyä.

Olli-Pekka Koukkari

– Kyseinen raaja on saatava liikkumattomaksi. Se asettaataan lepoon lastoittamalla sekä pitämällä raajaa kohoasennossa. Jos kyyn purema tulee jalkaan, voidaan harkita myös kiristyssiteen laittamista polvitasoon, vaikka hyöty on kyseenalainen, opastaa ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari Kainuun keskussairaalasta.

Koirilla ja kissoilla kyypakkausta voi käyttää ampiaisen tai mehiläisen piston hoitoon, mutta ei kyykäärmeen puremaan. Eläimet tarvitsevat suonensisäistä nestehoitoa, kipulääkitystä ja mahdollisesti kyyn myrkyn vasta-ainetta sekä käyntiä eläinlääkärillä.