1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Justiina Puupää oli feministi edellä aikaansa

Pekka ja Pätkä -komediat ovat tuttuja jokaiselle suomalaiselle, mutta näyttämöllä hassunhauskaa parivaljakkoa sekä voimakastahtoista Justiinaa on nähty hyvin vähän. Justiinaa Lappeenranna kesäteatterissa näyttelevän Sanni Laitisen mielestä Justiinassa on selvästi nähtävissä feministinen asenne.

Kuva: Klaudia Käkelä / Yle

Lappeenrannan kesäteatterissa nähdään tänä kesänä näyttämöllä harvoin tavattu parivaljakko, kun maakunnan teatterikesän aloittaa Pekka Puupää kesälaitumilla. Pekka ja Pätkä -elokuvat sekä sarjakuvat ovat tuttuja kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta, mutta syystä tai toisesta klassikkokomediaa ei juurikaan esitetä näyttämötaiteessa.

– Muutamia esityksiä löysin netistä, mutta ehkä siihen ei uskalleta tarttua, koska nämä hahmot eli Pekka, Pätkä ja Justiina ovat niin ikonisia, toteaa näytelmän ohjaaja Johanna Juslin.

Pekka Puupää kesälaitumilla -näytelmässä kuullaa sekä uusia sävelmiä että ikivihreitä klassikoita. Kuva: Klaudia Käkelä / Yle

Juslinin mielestä nykyisellä Suomella ja sodanjälkeisellä Suomella on jotain yhteistä, kuten taloudellinen ja poliittinen epävarmuus.

– Jotenkin Pekan ja koko näytelmän positiivinen asenne on tähän tilanteeseen oikein sopiva. Ihmiset kaipaavat hyvää mieltä ja viihdettä, jotta arjen harmaus ja raskaus jäävät taka-alalle, Juslin huomauttaa.

Justiina pitää miehet ruodussa

Sekä Johanna Juslin että Justiinan näyttelijä Sanni Laitinen näkevät Pekan vaimon hahmossa vahvasti feminististä otetta. Kaulin kädessään huutava pirttihirmu ei jää miesten varjoon.

– Hän on aika tomera täti. Justiinan mielipide tulee kyllä kuuluviin ja hänellä on valtaa. Minun Justiinani on voimakastahtoinen ja hän on voimakas sekä fyysisesti että henkisesti, Laitinen summaa.