1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Justiina Puupää oli feministi edellä aikaansa

Pekka ja Pätkä -komediat ovat tuttuja jokaiselle suomalaiselle, mutta näyttämöllä hassunhauskaa parivaljakkoa sekä voimakastahtoista Justiinaa on nähty hyvin vähän. Justiinaa Lappeenranna kesäteatterissa näyttelevän Sanni Laitisen mielestä Justiinassa on selvästi nähtävissä feministinen asenne.

teatteritaide
justiina  lappeenrannan kesäteatteri Pekka Puupää kesälaitumilla
Klaudia Käkelä / Yle

Lappeenrannan kesäteatterissa nähdään tänä kesänä näyttämöllä harvoin tavattu parivaljakko, kun maakunnan teatterikesän aloittaa Pekka Puupää kesälaitumilla. Pekka ja Pätkä -elokuvat sekä sarjakuvat ovat tuttuja kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta, mutta syystä tai toisesta klassikkokomediaa ei juurikaan esitetä näyttämötaiteessa.

– Muutamia esityksiä löysin netistä, mutta ehkä siihen ei uskalleta tarttua, koska nämä hahmot eli Pekka, Pätkä ja Justiina ovat niin ikonisia, toteaa näytelmän ohjaaja Johanna Juslin.

pekka puupää kesälaitumilla justiina pekka ja pätkä
Pekka Puupää kesälaitumilla -näytelmässä kuullaa sekä uusia sävelmiä että ikivihreitä klassikoita.Klaudia Käkelä / Yle

Juslinin mielestä nykyisellä Suomella ja sodanjälkeisellä Suomella on jotain yhteistä, kuten taloudellinen ja poliittinen epävarmuus.

– Jotenkin Pekan ja koko näytelmän positiivinen asenne on tähän tilanteeseen oikein sopiva. Ihmiset kaipaavat hyvää mieltä ja viihdettä, jotta arjen harmaus ja raskaus jäävät taka-alalle, Juslin huomauttaa.

Justiina pitää miehet ruodussa

Sekä Johanna Juslin että Justiinan näyttelijä Sanni Laitinen näkevät Pekan vaimon hahmossa vahvasti feminististä otetta. Kaulin kädessään huutava pirttihirmu ei jää miesten varjoon.

– Hän on aika tomera täti. Justiinan mielipide tulee kyllä kuuluviin ja hänellä on valtaa. Minun Justiinani on voimakastahtoinen ja hän on voimakas sekä fyysisesti että henkisesti, Laitinen summaa.

Lue seuraavaksi