1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hengellinen suurtapahtuma rakentuu aikataulussaan – Suviseuroissa on riittänyt talkooväkeä

Tornion Liakassa alkaa olla puitteet valmiina viettää pohjoismaiden suurinta hengellistä tapahtumaa. Näkyvin osa eli 3000 neliön seurateltta pystytetään vasta hieman ennen suviseurojen alkua kesäkuun lopussa.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Suviseurat kokoaa kansainvälisen kävijäjoukon Tornion Liakan kylään heinäkuun alussa. Kymmenisen kilometriä Tornion keskustasta itään sijaitsevalle alueelle on jo alkanut rakentua kaupunki kaupungin sisälle.

– Tuolla takana on varmaan suurin tähän mennessä pystytetty rakennus, 1350 neliön myymälä, josta saa ostaa päivittäistavaroita, kenttätoimikunnan puheenjohtaja Mikael Keinänen esittelee.

– On vanhusten ja lasten hoivapaikkaa, eksyneitten lasten paikkaa ja ensiapuasemaa ja tietenkin ravintolatiloja, Keinänen jatkaa.

Ruokalaa varten pystytety teltta näyttää jatkuvan loputtomiin. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Mittakaavaa tapahtumalle antaa esimerkiksi se, että seurojen aikaan alueella kuluu sähköä kolmen ison omakotitalon vuosikulutuksen verran ja maankäyttösopimukset on tehty 210 hehtaarin alueesta.

Torniossa tänä kesänä pidettävät Suviseurat rakentuvat alueelle aikataulussaan. Kenttätoimikunnan puheenjohtaja sanoo säiden vaikuttavan jonkin verran suurtapahtuman valmisteluihin, sillä seuroissa on telttapinta-alaa kokonaisuudessaan 12 000 neliötä.

– Nyt on ollut hyvä sää tehdä töitä ja varsinkin lauantaisin on ollut hirmuisen hyvin talkooväkeä liikkeellä. Lähipäiville on ennustettu sateita ja kovia tuulia, niin väki varmistaa nyt telttojen kiinnitykset ja muutenkin valmistaudutaan huonompaan säähän.

Yhteistyössä on voimaa

Suviseurat pidetään Torniossa seitsemän lähialueen rauhanyhdistyksen yhteistyönä. Maanomistajien kanssa hyvässä yhteistyössä rakentuviin seuroihin on löytynyt talkooväkeä etukäteen Keinäsen mukaan uskonnolliseen taustaan katsomatta.

– Kaikki toivotetaan tervetulleiksi. Tänne voi tulla ihan käveleskelemään ja tutustumaan alueeseen ja päivällä tai illalla töiden jälkeen voi osallistua talkoisiin.

– Me olemme kaikin keinoin pyrkineet estämään sitä, että täällä rajoitettaisiin jotenkin ihmisten kulkemista. Ihan kaikilla on vapaa pääsy alueelle, Keinänen vakuuttaa.