1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. käsityöt (tuote)

Lasten käsityöleireillä olisi tilaa pojillekin

Taito Pohjois-Karjala järjestää Joensuun Taitokorttelissa kouluikäisille käsityöleirejä. Arkiviikon mittaisilla leireillä lapset kokeilevat monipuolisesti erilaisia käsityön muotoja. Kaikki tämänhetkiset osallistujat ovat tyttöjä.

Kuva: Krista Holappa/ Yle

Heti koulujen päättymisen jälkeisenä maanantaina alkoi 7-10-vuotiaille tarkoitettu käsityöleiri Joensuun Taitokorttelissa.

Käsityöohjaaja Laura Palm kertoo, että arkiviikkoonkin mahtuu monipuolinen halkileikkaus käsitöiden kirjoon.

– Kudotaan kangaspuilla, tänään on jo tehty pieniä betonitöitä ja nyt aloitetaan vehnäjauhobatiikilla kankaan maalaaminen. Loppuviikosta on langoilla leikittelyä.

Sohvi Seppänen, Emmi Eskelinen, ja Manta Seppänen keskittyvät vehnäjauhobatiikkitöihinsä. Sofia Tekin opastaa ja auttaa. Kuva: Krista Holappa / Yle

Palm sanoo leirin aikana tehtävien käsitöiden olevan jokaisen lapsen omaan taitotasoon mukautuvia.

– Voi itse lisätä yksityiskohtia tai tehdä yksinkertaisempia malleja, leirin vetäjä kertoo.

Missä pojat?

Tällä hetkellä leireille on ilmoittautunut vain tyttöjä. Leirin vetäjä Laura Palm uskoo, että syitä on useampi kuin yksi.

Monet kaupungin leireistä järjestetään samaan aikaan, joten lapsien pitää valita useista kiinnostavista vaihtoehdoista. Lisäksi käsityö-käsite voi toimia karkotteena.

– Huomaamme, että käsityöt teemana on enemmän tyttöjä kiinnostava, vaikka aiheet ja työt kiinnostaisivat poikiakin. Ehkä yleiskäsitteenä liian rajaava, Palm pohtii.

Joensuun Taitokeskuksen vastaava neuvoja Mirja Martiskainen muistaa, että poikiakin on ollut.

– Muistan erään, joka osallistui leirille siskonsa seurassa. Hän oli vieläpä erittäin hyvä kutoja, Martiskainen hymyilee.

Martiskainen miettii, että ehkä porukalla osallistuminen madaltaisi poikien kynnystä tutustua käsitöihin. Mukaan voi ottaa vaikkapa veljen tai koulukaverin.

Laura Palm opettaa Saana Eroselle virkkausta. Kuva: Krista Holappa / Yle

Leirille ensimmäistä kertaa osallistuvat Seppäsen siskokset Sohvi, 10, ja Manta, 7, odottavat leiriltä ensisijaisesti kivaa ajanvietettä ja uusia käsityökokemuksia.

– Isosisko oli käsityöleirillä viime vuonna, ja se oli tehnyt kaikenlaista kivaa, Sohvi muistelee leirille ilmoittautumisen syitä.

Mantakin uskoo, että käsitöiden teko kotona lisääntyy leiriltä saadun inspiraation myötä.