Kesä on punkki- ja allergialääkkeiden kulta-aikaa

Kesä tuo mukanaan allergialääkkeet ja kyypakkaukset. Kausiluonteisesti käytettävien lääkkeiden yhteisvaikutukset säännöllisesti käytettäviin lääkkeisiin kannattaa selvittää huolellisesti.

lääkkeet
Lääkepurkkeja apteekin hyllyllä
Heikki Rönty / Yle

Apteekissa kesän tulo huomataan kausituotteiden kautta. Erityisesti aurinkosuojatuotteet ja allergialääkkeet tekevät kauppaansa kesäaikaan. Syy on aikalailla itsestään selvä, sanoo proviisori Maarit Turrek Kajaanin 1. apteekista.

– Allergia-aikaan siitepölyä on paljon ilmassa ja sen takia oireillaan. Talvisin tätä ongelmaa ei ole.

Kausivaihtelua on havaittavissa myös antibioottien ja flunssalääkkeiden kulutuksessa.

– Antibiootteja menee enemmän talvella, mutta kyllä niitä kesälläkin tarvitaan. Kyllä siinä on nähtävissä jotain vaihteluja.

Aina, jos on olemassa varsinaisia lääkeaineita käytössä, niin kannattaa suhtautua luontaistuotteisiin varauksellisesti.

Maarit Turrek

Turrekin mukaan on kuitenkin muutama tuoteryhmä, joita ei juuri talvella myydä.

– Toinen on kyypakkaus ja toinen eläimille tarkoitetut punkkituotteet. Punkithan nukkuvat talvisaikaan, ne ovat puhtaasti kesäolioita, että kyllä sille ihan järkevä vuodenaikaselitys löytyy.

Yhteisvaikutukset on syytä selvitellä

Joka toinen suomalainen syö säännöllisesti jotain lääkeainetta. Proviisori Turrek muistuttaa eri lääkkeiden yhteisvaikutusten selvittämisestä myös kausittaisten lääketuotteiden käytön yhteydessä.

– Yhteisvaikutusten kannalta aina kannattaa olla varpaillaan, kun käyttää useita lääkkeitä. Apteekissa käydessään kannattaa varmistua siitä, että ostamansa tuotteet sopivat yhteen jo aiemmin käytössä olevien tuotteiden kanssa.

Apteekin hylly, jossa lääkkeitä.
Heikki Rönty / Yle

Erityisesti luontaistuotteiden kanssa on syytä olla varovainen, sanoo Turrek. Hän törmää kohtuullisen usein tilanteeseen, jossa apteekin asiakas kertoo käyttävänsä jotain luontaistuotetta, mutta mahdollisista yhteisvaikutuksista ei löydy tutkittua tietoa.

– Tällaisessa tilanteessa, jos yhteisvaikutuksesta ei ole tutkittua tietoa, niin mehän emme apteekissa voi sanoa muuta kuin että emme suosittele sen käyttöä. Emme tiedä kuinka se toimii yhdessä tämän lääkkeen kanssa.

Tutkittua tietoa puuttuu

Aika usein ihmiset uskovat apteekkarin sanaan.

– Kyllä he yleensä suhtautuvat siihen hyvin ymmärtäväisesti ja aika usein sitten lopettavatkin luontaistuotteen käytön.Koska eihän näistä luontaistuotteista tiedä, että mitä ne sisältävät oikeasti, koska niitä ei ole tutkittu.

Antibiootteja menee enemmän talvella, mutta kyllä niitä kesälläkin tarvitaan.

Maarit Turrek

Apteekilla on olemassa tietokanta, jossa joidenkin luontaistuotteiden ja rohdosvalmisteiden käyttäytyminen on selvitetty eri lääkeaineiden kanssa.

– Niitä on vain rajallinen määrä. Luontaistuotteista on perinteisesti hyvin vähän tutkittua tietoa olemassa. Aina, jos on olemassa varsinaisia lääkeaineita käytössä, niin kannattaa suhtautua luontaistuotteisiin varauksellisesti, sanoo Turrek.