1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lakeuteen tottunut kaipaa avaruutta ympärilleen – silmä ei pökkää pienessäkään pihassa

Kasvimaat saattavat tehdä paluun omakotitalojen pihoille, sanovat Etelä-Pohjanmaan Puutarhaseuran Hannu Ojanen ja Leena Elenius. 70-vuotiaan seuran alkuvaiheissa hyötykasvit olivat kova juttu, joten kasvimaat olisivat paluu juurille. Lakeusmaiseman keskellä pienessäkin puutarhassa halutaan säilyttää suuret linjat ja avaruus.

Kuva: Pauliina Jaakkola/Yle

Lakeusmaisemassa ei silmä pökkää. Katse kantaa kauas ja, kun siihen kerran tottuu, eteläpohjalainen kaipaa avaruutta ympärilleen pienessäkin pihassa.

Tämän tietää Etelä-Pohjanmaan Puutarhaseuran puheenjohtaja Hannu Ojanen, joka ollessaan Seinäjoen kaupungin kaupunginpuutarhuri, kiersi valitsemassa Seinäjoen kauneinta pihaa useana vuonna yhdessä kaupungin piha- ja puutarhatoimikunnan kanssa.

– Etelä-Pohjanmaalla ei laiteta pihaa pimentoon, vaan säilytetään sen avaruus, Ojanen sanoo kymmeniä ja kymmeniä pihoja nähneenä.

Samaa sanoo myös seuran tuoreen historiikin toimittanut Leena Elenius. Vaikka kädet on haluttu Etelä-Pohjanmaallakin laittaa multaan, on samalla haluttu nähdä lakeus ja suuret linjat.

– Täältä puuttuu ehkä kartanoiden ja isojen pappiloiden historia. Meillä puutarhakulttuurin rakentaminen on ollut maatilakeskeistä ja sieltä on saattanut nousta myös alueen puutarhojen hyötykasvikeskeisyys, Elenius toteaa.

Kasvimaita omakotitalojen pihoille

Etelä-Pohjanmaan Puutarhaseura on 70-vuotias. Sen jäsenmäärä ei ole huippuvuosien 500:ssa, mutta nykyiseen 250 jäseneen ollaan tyytyväisiä. Oikeastaan nyt on käynnissä puutarhatrendi, sanovat Leena Elenius ja Hannu Ojanen.

– Esimerkiksi hyötykasvien viljely on nostanut päätään viime vuosina. Luulen, että kasvimaat saattavat tulla uudelleen muotiin, Elenius arvelee.

Jos uusien omakotitalojen pihalle rakennetaan taas tulevaisuudessa kasvimaita, niin pientarvekasvihuoneiden aika on jo nyt. Tomaatit, chilit ja kurpitsat kasvavat ihmisten omilla pihoilla kasvihuoneessa. Yrttejä puolestaan voi kasvattaa vaikka parvekkeella tai ikkunalaudalla .

– Puutarhaliittokin suosii Voimaa puutarhasta -ajatusta. Puutarhasta saadaan erilaista voimaa - niin henkistä kuin vitamiinia ja muuta syötäväksi, Hannu Ojanen sanoo.

Etelä-Pohjanmaan Puutarhaseuran 70-vuotishistoriikki julkaistiin keväällä. Kuva: Pauliina Jaakkola/Yle

Lama käänsi katseen omaan pihaan

Kiinnostus hyötykasveihin on seuralle paluuta juurille. 1945 perustetun yhdistyksen ensimmäiset retket ovat olleet kokemusten keräämistä hyötykasvien viljelemisestä.

– Retket, joita tehtiin Eurooppaan, olivat arvokkaita. Sieltä saatiin tietoa kasveista, viljelustä ja esimerkiksi kukkakauppa-alan toiminnasta. Nyt on kielitaitoa ja netit, mutta minut yllätti se rohkeus, millä 1940-luvulla on haettu tietoa, Leena Elenius sanoo.

Hyötykasvivalikoima on monipuolistunut vuosikymmenten kuluessa, mutta erityisesti 1980-luvulta lähtien, Elenius arvelee. Ja 1990-luvulla laman myötä, kun matkustelu väheni, alettiin keskittyä omaan pihaan ja puutarhaan. Siitä alkoi puutarhatrendi, jota todistivat myös kaupungin kauneinta pihaa etsivät.

– Kyllä sen näki heti, koska talossa tehdään puutarhan eteen töitä, Ojanen naurahtaa.

Perustuksen tärkeyttä

Ammattilaisen silmä erottaa pihoissa ja puutarhoissa niiden mahdollisuudet. Ja tunnistaa sen, millaisia kasveja mihinkin ympäristöön kannattaa laittaa ja millainen perustus tehdä.

– Kiveyksestä kuvitellaan, että se on helppo, mutta kyllä siinä on työtä myös. Esimerkiksi se pitää huomioida, että kasvivalinnat on kyseiselle alueelle kestäviä. Löytyy kasveja, jotka täyttävät pinta-alan, mutta päästävät valon läpi ja alta pääsevät rikkakasvit kasvamaan, Hannu Ojanen sanoo.

Löytyy kasveja, jotka täyttävät pinta-alan, mutta päästävät valon läpi ja alta pääsevät rikkakasvit kasvamaan.

Hannu Ojanen

Tosi harrastaja tykkää puutarhanhoidosta ja uhraa siihen surutta työtunteja, mutta silloinkin Elenius ja Ojanen kehottavat miettimään ja suunnittelemaan, mihin aikaan kasvukautta puutarhatöissä haluaa viipyä.

– Kannattaisin sitä, että tekee kovan iskun kevääseen ennen kuin rikkaruohot ja varsinkin juuririkkaruohot pääsevät iskemään. Sitten on lokotteluhetkiäkin ja saa lukea ja katsella kaunista pihaa, Leena sanoo.

Uutta ja retroa

Hannu Ojanen on nähnyt eri puutarhatrendien tulemiset. Terassit ja lasitetut olotilat. Vuosien kuluessa tapa nähdä puutarha on muuttunut. Puutarhasuunnittelussa voidaan käyttää aiempaa monipuolisemmin erilaisia kasveja, taimitarjonta on monipuolisempi ja olosuhteissakin on tapahtunut muutos.

– Ilmasto on toki tuonut omia haasteitaan. Esimerkiksi tuhohyönteiset ja kotilot saattavat lisääntyä vitsauksenomaisesti, toteaa myös Leena Elenius.

Kukat kuuluvat kuitenkin edelleen eteläpohjalaispihoihin. Viime vuosina kesäkukkien suosio on ollut hyvä.

– Välillä tuntui, että tarjonta junnaa paikallaan, mutta onneksi nyt on tullut erilaisia muotoja ja korkeuksia. Ja esimerkiksi yksivuotisia köynnöksiä, joilla voidaan hakea pihaan vähän eksotiikkaakin, Elenius sanoo.

Ja samalla kun kokeillaan uutta, palataan retroilemaan perennojen pariin.

– Meilläkin on aloitettu taimienvaihtopäivät, joilla vaihdellaan pääasiassa perennoja. Ihmiset haluavat vaihdella kasveja ja kehittää omia pihojaan sillä tavalla, Hannu Ojanen toteaa.

– Pelargoniat, vanhat ruusut ja vanhat perinneperennat ovat jatkuvasti pinnalla. Niiden harrastajille on omia facebook-ryhmiäkin, Elenius peesaa.

Ihmisen toteuttamaa luontoa

1940-luvulla Etelä-Pohjanmaan Puutarhaseuran kokoukset saatettiin aloittaa laulamalla ja kokouksissa oli myös ohjelmaa, kuten runonlausuntaa. Vaikka nyt keskitytään kokousasioihin, on toiminta-ajatus yhä sama: seura kokoaa samanhenkiset ihmiset yhteen puhumaan yhteisestä kiinnostuksen kohteesta.

Ojanen ja Elenius toteavat, että aina ja edelleen puutarhanhoidossa on huomioitu myös pihoja ympäröivä luonto. Ehkä siksi puutarhatouhuissa onkin mukana niin luontohenkisiä ihmisiä. Puutarha on luontoa, mutta ihmisen toteuttamaa, puutarhurit korostavat.