Pimeät asunnonvälittäjät löysivät turvapaikanhakijat: "Heikoimmassa asemassa olevia käytetään hyväksi"

Pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksissa on havaittu merkkejä "asunnonvälittäjistä", jotka käyttävät hyväksi turvapaikanhakijoiden asunnonhakuongelmia ja kielitaidottomuutta. Palkkiovaatimus yksiön löytämisestä saattaa olla tuhat euroa.

Kotimaa
Pimeät asunnonvälittäjät lähestyvät turvapaikanhakijoita esimerkiksi Facebookissa.

Suomen vastaanottokeskukset alkavat täyttyä turvapaikanhakijoista, joilla on tuore oleskelulupa kourassa. Seuraava tehtävä olisi päästä vastaanottokeskuksesta omaan asuntoon.

Kielitaidoton ja tulonsiirtojen varassa elävä ulkomaalainen ei ole halutuin vuokralainen. Kysyntä on kuitenkin kova, joten asuntomarkkinoille näyttää ilmaantuneen vuokranvälityspalveluita luvatta tarjoavia. Vantaan Auramon vastaanottokeskuksessa asuva ja juuri oleskeluluvan saanut Musaab al-Rubaei kertoo henkilöiden lähestyvän turvapaikanhakijoita esimerkiksi Facebookin kautta.

– He ovat ihmisiä jotka ovat esimerkiksi tulleet Lähi-idästä ja asuneet Suomessa jo pidempään. Me maksamme heille rahaa ja he sanovat löytävänsä meille kämpän.

Palkkiopyyntö saattaa olla esimerkiksi tuhat euroa niin, että puolet maksetaan etukäteen ja toinen puoli jos ja kun kämppä löytyy. Tarjouksiin tartutaan, sillä oleskeluluvan saaneen hinku pois vastaanottokeskuksesta on kova.

– Haluamme aloittaa uuden elämän, mutta oleskeluluvat myönnetään vain neljäksi vuodeksi. Jokainen päivä vastaanottokeskuksessa menee hukkaan.

Asuntopula luo puitteet hämärille välityshommille

Vastaanottokeskuksen johto on ongelmasta tietoinen.

– Olemme myös kuulleet tapauksista, että turvapaikanhakijoille on välitetty myös opiskelijakämppiä ja heille on selvinnyt vasta muuttaessa, että he eivät saa asua siellä, sanoo Auramon vastaanottokeskuksen johtaja Nelli Kasurinen.

Vastaanottokeskuksen henkilökunta yrittää varoittaa turvapaikanhakijoita hämäristä asunnonvälittäjistä. Se on vaikeaa, kun kämpät ovat muutenkin kiven alla. – Ollaan pyydetty olemaan varovaisia. Mutta kun kämppiä saa huonosti, niin se on markkinarako välittäjille.

Vastaavaa on havaittu yksityisen Luonan vastaanottokeskuksissa. – Meillä on yksi oleskeluluvan saanut kaveri, joka kertoi siskonsa maksaneen välittäjälle tuhannen euron palkkion. Kohtuuvuokrahintaisten asuntojen saaminen on äärimmäisen vaikeaa. Meillä on noin 150 asukasta joilla on oleskelulupa ja olemme pystyneet järkkäämään asunnot noin 30:lle, kertoo Luona Oy:n kehitysjohtaja Mika Tolppola.

"Heikoimmassa asemassa olevia käytetään hyväksi"

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Olli Snellman toteaa, että ilmiössä ei ole mitään uutta.

– Erityisesti isoissa kaupungeissa joissa vuokra-asunnon löytäminen on vaikeaa, tällaisia yrittäjiä on ollut pitkään liikkeellä. Luvatta toimivat asunnonvälittäjät etsivät asiakkaita niistä joilla on tavallisesti vaikeuksia löytää asunto omin voimin. Turvapaikanhakijataustaiset ihmiset ovat vain yksi tällainen ryhmä. – Jotkut on haistaneet helpon rahan ja hyväksikäytön. Voisiko nyt sanoa, että kaikista heikoimmassa asemassa olevia pyritään käyttämään hyväksi. Ongelman laajuutta on vaikea hahmottaa.

– Nämä on enemmän sellaisia tapauksia joissa tarjous tehdään suoraan ihmisille itselleen. Siksi niihin on hankala puuttua. – Vastaanottokeskukset eivät kuitenkaan mitään välityspalkkioita maksa, eikä muuttoa epäselviin tai kalliisiin olosuhteisiin tueta, Snellman muistuttaa.
_ Korjaus 22.6.2016 klo 17:02: Jutussa luki, että Luona Oy olisi onnistunut järjestämään asunnot kolmelle oleskeluluvan saaneelle. Todellisuudessa asnnot on järjestetty 30:lle._