1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Riika

Latvialaisviranomaiset laittoivat Prisman käyttökieltoon – Viat betonirakenteissa voivat olla vaarallisia

Latvian rakennusvalvontavirasto määräsi maanantaina Riiassa sijaitsevan Prisma-hypermarketin käyttökieltoon. Syynä on marketin henkilökunnan havaitsemat muutokset liikkeen rakenteissa.

Kuva: Sakari Partanen / Yle

RIIKA Latvian rakennusvalvontaviranomaiset tutkivat Prisma Deglavan maanantaina ja ilmoittivat sen jälkeen käyttökiellosta. Rakennuksen saa avata vasta, kun tarvittavat korjaukset on tehty ja rakenteet korjattu.

Viat havaitsi tavaratalon henkilökunta perjantaina iltapäivällä. Rakennus evakuoitiin välittömästi, minkä jälkeen se on ollut suljettuna.

Rakennusvalvontaviraston mukaan käyttökielto voi olla jopa kahden kuukauden mittainen. Vikoja löytyi vahvistetuista betonipaneeleista. Viranomaisten mukaan ne voivat vaarantaa rakennuksen turvallisuuden.

Virasto epäilee rakenteiden vikojen syyksi joko virheellistä suunnittelua tai laiminlyöntejä rakennusvaiheessa.

Rakentaja ei ole enää toiminnassa

Riiassa Saharova-kadulla sijaitsevan marketin rakennustyöt alkoivat vuonna 2012. Siitä vastasi osittain suomalaisomisteinen Castor Construction, joka ei ole enää toiminnassa.

Prisman lisäksi kauppakeskuksessa on muitakin kauppoja, joihin käyttökielto nyt ulottuu.

Latviassa toimiva Prisma Latvija on suomalaisen S-ryhmän tytäryhtiö. Deglavan lisäksi Latviassa toimii kolme muuta Prismaa.

Latviassa on kiinnitetty huomiota suurten rakennusten rakenteisiin tuhoisan Maximan markettiturman jälkeen. Marraskuussa 2013 marketin katto petti ja hautasi alleen sata ihmistä. 54 kuoli ja kymmeniä loukkaantui, mikä teki siitä Latvian historian pahimman rauhanajan onnettomuuden.

Turman oikeudenkäynti on yhä käynnissä. Markettiturman syyksi epäillään vakavia laiminlyöntejä rakentamisen aikana.