Näytelmäkirjailija Peter Shaffer kuollut

Shaffer sai Oscar-palkinnon elokuvaksi sovitetusta Amadeus-näytelmästään, joka on tänä syksynä palaamassa Britannian kansallisteatterin tavalle.

kulttuuri
Näytelmäkirjailija Peter Shaffer kuvattuna Prahassa vuonna 2002.
Näytelmäkirjailija Peter Shaffer kuvattuna Prahassa vuonna 2002.Lucie Vitkova / WENN / AOP

Brittiläinen näytelmäkirjailija Sir Peter Shaffer on kuollut. Lontoossa elänyt Shaffer kuoli keuhkokuumeeseen 90-vuotiaana ollessaan vierailulla Corkissa Irlannissa.

Peter Shaffer opiskeli alkujaan historiaa, mutta valitsi uran näytelmäkirjailijana, aivan kuten kaksoisveljensä Anthonykin. Ensimmäinen näytelmä, The Salt Land, esitettiin yleisradioyhtiö BBC:ssä vuonna 1954.

Shafferin kirjoittamien 18 näytelmästä maineikkain on Amadeus, josta tehty elokuvaversio voitti vuoden 1984 parhaan elokuvan Oscar-palkinnon ja seitsemän muuta Oscaria. Yksi niistä annettiin nimenomaan Shafferin käsikirjoitukselle.

Wolfgang Amadeus Mozartista ja hänen säveltäjänmainettaan kadehtineesta aikalaisesta Antonio Salierista kertova näytelmä palaa Britanniassa kansallisteatterin näyttämölle ensi syksynä.

Samalla ympyrä sulkeutuu: Schafferin The Royal Hunt of the Sun oli nuoren kansallisteatterin ensimmäinen ensiesitys, vuonna 1964.

Daniel Radcliffe debytoi lavalla Scafferin näytelmässä

– Shaffer oli yksi sukupolvensa suurimpia kirjailijoita, Kansallisteatterin hedelmällinen ja luova suhde häneen oli meille tavaton onni. Hänen näytelmänsä ovat pysyvä perintö, kommentoi Britannian kansallisteatterin taiteellinen johtaja Rufus Norris.

Viimeksi Shaffer oli uutisiotsikoissa vuonna 2007, kun Harry Potter -elokuvien tähti Daniel Radclffe esiintyi ensi kertaa lavalla. Näytelmä oli Shafferin vuonna 1973 kirjoittama Equus.

Myös siitä tehtiin elokuvaversio, vuodelta, 1977, ja tuollakin kertaa Shaffer nimettiin Oscar-ehdokkaaksi. Oscaria ei tuolloin tullut, mutta Shaffer sai näytelmästään Tony-palkinnon.

Agenttinsa mukaan Shaffer oli iloinen ehtiessään viettää 90-vuotispäiväänsä Irlannissa läheistensä seurassa joitakin viikkoja sitten.

– Luulen, että hän sitten päätti, että oli aika lähteä, Rupert Lord sanoi.

Korjattu klo 23.40 Shafferin nimi

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset