Ministeriön urheilupomon erikoinen loikka eettisen keskuksen johtoon – palkka salataan

Ministeriön liikuntayksikön johtaja Harri Syväsalmi valittiin huhtikuussa johtamaan uutta urheilun eettisen keskusta SUEK:ia, jota hän oli itse suunnittelemassa. Läpinäkyvyyden puolesta liputtava Syväsalmi ei halua kertoa palkkaansa uudessa tehtävässä, koska "kukaan järjestön työntekijöistä ei tiedä toistensa palkkaa".

urheilu
Harri Syväsalmi.
Yle

Pitkäaikainen urheiluvaikuttaja Harri Syväsalmi siirtyi opetus- ja kulttuuriministeriöstä viime viikolla Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n pääsihteeriksi. Hänet valittiin tehtäväänsä huhtikuussa. Siirto on mielenkiintoinen, sillä Syväsalmi on itse ollut mukana suunnittelemassa ministeriön rahoittamaa keskusta.

– Siinä oli tällainen pyöreän pöydän prosessi, jonka asetti ministeri Pia Viitanen ja sitten se luovutettiin ministeri Carl Haglundille. Sen jälkeen Sanni Grahn-Laasonen teki tämän päätöksen. Siinä pyöreän pöydän prosessissa oli iso joukko ihmisiä mukana ja totta kai minä olin siinä mukana, se oli minun virkatehtäväni, Syväsalmi kuvailee rooliaan.

Uuden urheilun eettisen keskuksen toimintaan sisältyy ADT:n antidoping-työ. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi ADT:lle täksi vuodeksi 3,4 miljoonaa euroa toiminta-avustusta. Yle tiedusteli Syväsalmen palkkaa SUEK:n puheenjohtajalta Pekka Ilmivallalta. Tietoa ei tipu.

– Vaikka SUEK:n rahoitus tulee pääosin veikkausvoittovaroista ministeriöltä, pääsihteerin tai muidenkaan työntekijöiden palkat ja muut työsuhteen ehdot eivät ole julkisia, Ilmivalta sanoo.

Ilmivalta neuvoo kysymään asiaa suoraan Syväsalmelta.

– Meillä on täällä sellainen linja, että täällä henkilöstöstä kukaan ei tiedä toinen toistensa palkkaa. Sen takia minä en sitä julkista. Sen voin sanoa, että saan vähän enemmän kuin ministeriössä, Syväsalmi sanoo.

"Ajatus syntyy vain sairaissa aivoissa"

Syväsalmen lisäksi tehtävää haki 41 ihmistä, joista henkilöarviointeihin kutsuttiin neljä. Hakuprosessissa oli mukana myös rekrytointikonsultti. SUEK:n hallitus katsoi jo ennen henkilöarviointia Syväsalmen ykkösehdokkaaksi.

Ajatus siitä että mä olisin rakentanut itselleni työpaikkaa, sehän ei synny kuin sairaissa aivoissa.

Harri Syväsalmi, SUEK ry:n pääsihteeri

Syväsalmi kiistää epäilyt siitä, että hän olisi rakentanut itselleen uutta työpaikkaa. Syväsalmen mukaan hän ei miettinyt tehtävän hakemista ennen kuin “hakuajan loppupuolella”.

Et siis keskuksen suunnittelun aikana ajatellut, että se olisi sinulle hyvä tehtävä?

– En tietenkään. Ajatus siitä että minä olisin rakentanut itselleni työpaikkaa, sehän ei synny kuin sairaissa aivoissa.

Syväsalmi siteeraa puhelimessa työhakemustaan, jossa hän arvioi täyttävänsä kaikki hakuilmoituksessa edelletyt asiat. Lisäksi hän kertoo viittaavansa ilmoituksessaan tuoreeseen väitöstutkimukseen, jossa on siteerattu Syväsalmen haastattelua vuodelta 2012.

– Urheilun johtajuudessa tärkeä lähtökohta (Syväsalmen mielestä) on rakkaus urheilua kohtaan ja halu tehdä yhteistä hyvää. Hänen mukaansa myös arvopohja, eettiset valinnat sekä toiminnan läpinäkyvyys ovat hyvin tärkeitä tekijöitä alan toimintatavoissa. Näiden suhteen Syväsalmi kokee, ettei liikunta-ala ole kyennyt päivittämään toimintatapojaan nykyaikaan, Syväsalmi siteeraa häntä käsittelevää väitöstutkimuksen tekstiä.

Huippu-urheilun rahoituksen erikoisia kuvioita käsitellään maanantaina A-studiossa kello 21.00 alkaen.