1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Euroopan muinaiset koirat hävisivät Aasian tulokkaiden tieltä

Kotikoirasi sukujuuret ovat paljon monimutkaisemmat kuin on arvattukaan, kertoo kansainvälinen tutkimus. Se lähti etsimään vastausta kiistaan siitä, missä koira kesytettiin, ja sai odottamattoman vastauksen.

Ulkomaat
Nuori tyttö ja susi lumimaisemassa joen rannassa. Tyttö pitelee nauraen kiinni suden hampaista.
Susia kesytetään tänäkin päivänä. Rich löytyi hylättynä poikasena valkovenäläisestä kansallispuistosta vuonna 2002. Kuvassa Rich on yhdeksän kuukauden ikäinen ja leikkii puiston eläintutkijan tyttären Tanja Djatšenkon kanssa. Viktor Dratšev / EPA

Tutkijoita pitkään mietittänyt kysymys paikasta, jossa koira alkujaan kesytettiin, näyttää saaneen vastauksen laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa.

Science (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa verrattiin arkeologisista kaivauksista saatuja tietoja eri puolilta maailmaa. Tutkijat tulivat siihen tulokseen, että koira kehittyi alkujaan kahdesta eri susikannasta kaukana toisistaan.

Brittiläisen Oxfordin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) johtamassa tutkimuksessa laaditun sukupuun perustana on Irlannista Newgrangesta löydetty 4 800 vuoden takainen koiran luu. Siitä selvitettiin koko perimä. Missään muualla ei ole säilynyt kivikaudella eläneen koiran DNA:ta yhtä hyvälaatuisena.

Ranskalaistutkijat lisäsivät kuvioon tiedot 59 muinaiskoiran emoiltaan perimistä mitokondrioista. Nuo koirat elivät 3 000–14 000 vuotta sitten. Vertailussa käytettiin myös yli 2 500 nykykoiran perimää.

Muuttoliike toi koiria länteen

Saksassa tehdyistä löydöistä on aiemmin päätelty, että Euroopassa oli koiria jo 16 000 vuotta sitten. Aasiassakin niitä tiedetään eläneen ainakin runsaat 14 000 vuotta sitten.

Nykyisten koirakantojen erilainen perimä ei kuitenkaan johdu siitä, että kannat olisivat syntyneet ja eläneet aina erillään, tutkijat sanovat nyt. Eriytyminen näyttää tapahtuneen vasta tuhansia vuosia sen jälkeen, kun Euroopassa jo oli koiria – alkuperäiset eurooppalaiskoirat vain hiipuivat sukupuuttoon.

Tutkijoiden loppupäätelmä on, että koirien kesyyntyminen tapahtui eri susikannoista Euraasian mantereen vastakkaisilla reunoilla. Itäisen kannan koiria tuli ihmisten mukana länteen, kun he vaelsivat Eurooppaan. Erossa toisistaan kannat kehittyivät sukupolvi sukupolvelta eri suuntiin.

Euroopassa on varmasti syntynyt aluksi yhteisiä aasialais-eurooppalaisia pentuja, mutta eurooppalainen perimä on hävinnyt vähitellen olemattomiin, tutkijat päättelevät.

"Muinainen DNA on aikakone"

Kesyyntymisen kaksijakoisuus ei ole aiemmin näkynyt, koska näytteitä ei ole ollut tarpeeksi, sanoo tutkimuksen johtaja Greg Larson Oxfordin yliopistosta. Hänen kollegansa Laurent Frantz vertaa menneisyyden päättelyä nyky-DNA:sta puutteellisen historiankirjan lukemiseen: koskaan ei voi tietää, mitä olennaisia osia on pyyhitty pois.

– Muinainen DNA sen sijaan on kuin aikakone, joka antaa meidän kurkistaa suoraan menneisyyteen, Frantz sanoo.

Tutkimuksen johtajiin niin ikään kuulunut Keith Dobney Liverpoolin yliopistosta on iloinen monikansallisesta yhteistyöstä ja ajatustenvaihdosta.

– Geneettiset ja arkeologiset tiedot alkavat nyt kertoa yhtenäistä tarinaa. Uusi data auttaa meitä vihdoinkin selvittämään ihmisen parhaan ystävän todellisen tarinan, professori Dobney sanoo.

Susien kanssa risteytyminen sekoittaa kuviota

Tieteenteon luonteeseen kuitenkin kuuluu, ettei tiedeyhteisö koskaan niele tuloksia pureskelematta. Science (siirryt toiseen palveluun)-lehti kysyi koiratutkimuksesta kirjoittamaansa artikkeliin kommenttia Ruotsista ja Yhdysvalloista.

Tukholman kuninkaallisen teknologisen instituutin tutkija Peter Savolainen pitää tuloksia loistavina, mutta Robert Wayne Kalifornian yliopistosta on epäileväinen ja arvioi kokonaiskuvan vielä sekavaksi.

Savolainen on vanhastaan Aasian-teorian kannattaja, Wayne on omissa tutkimuksissaan päätellyt koirien olevan alun perin Euroopasta.

Myös Savolainen kaipaa teorialle vielä hivenen lisävarmuutta. Jos tutkijoiden laskema mutaatiovauhti heittää vähänkään, kaikkien nykykoirien pitäisi olla selvästi aasialaisia, hän myöntää.

Koirien ja susien risteytyminen tuhansien vuosien varrella monimutkaistaa kuviota. Sekä Savolainen että Wayne sanovat, että esihistoriallisista koirista ja susista tarvitaan lisää näytteitä, jotta kiista koiran kesyttämispaikasta olisi aivan varmasti ratkaistu.

Lue seuraavaksi