Pienaseiden myynti konfliktien repimään Lähi-itään lähes kaksinkertaistui

Syyrian ja Irakin konfliktien yltyessä pienaseiden viejät lisäsivät kauppojaan Lähi-itään sadoilla miljoonilla euroilla, kertoo kansainvälinen raportti. Maailmanlaajuisesti kauppa kasvoi lähes viidenneksen.

Ulkomaat
Mies pietelee koholla rynnäkkökivääriä.
Saksalaisen Heckler & Koch -yhtiön valmistama rynnäkkökivääri mahtuu raportin määritelmään pienaseista. Saksa on yksi maailman suurimmista pienaseiden viejämaista. Bernd Weissbrod / EPA

Lähi-itään vietiin kaksin verroin pienaseita ja ammuksia aikana, jolloin alueen konfliktit yltyivät, kertoo kansainvälisen Small Arms Survey (siirryt toiseen palveluun) -ohjelman raportti. Siinä verrattiin vuosia 2012 ja 2013 eli tuoreimpia saatavilla olleita tietoja.

Lähi-itään vietyjen pienaseiden kauppa tuotti vuonna 2012 runsaat 300 miljoonaa euroa, raportti kertoo. Vuodessa summa nousi lähes 555 miljoonaan. Samaan aikaan väkivaltaisuudet lisääntyivät muun muassa Syyriassa, Irakissa, Libyassa ja Jemenissä.

Pien- tai keveille aseille ei ole yksiselitteistä määritelmää. Small Arms Survey noudatti omassa laskennassaan YK:n asiantuntijaehdotusta (siirryt toiseen palveluun), jossa ratkaisevaa on, kuinka helposti ase on liikuteltavissa.

Mukana ovat niin pistoolit, revolverit ja metsästysaseet kuin rynnäkkökiväärit ja kevyet konepistoolit, mutta myös muun muassa monet panssarintorjunta-aseet ja rakettien laukaisualustat. Lisäksi tilastoitiin tällaisten aseiden ammuksilla käyty kauppa.

USA, Italia ja Saksa suurimmat viejämaat

Maailman kokonaisviennin kasvuksi raportissa laskettiin 17 prosenttia. Todellinen kasvu lienee paljon suurempi, sillä tutkijoiden mukaan valtiot salaavat yli 40 prosenttia myöntämistään tuonti- ja vientiluvista.

Avoimimpia ovat Saksa, Britannia ja Hollanti, ja parhaiten avoimuuttaan on parantanut Etelä-Afrikka. Listan alapäässä ovat Pohjois-Korea, Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit, joiden viranomaisilta tietoa ei herunut lainkaan.

Maailman johtava pienaseiden myyjä on Yhdysvallat. Vuoden 2013 vienti tuotti sille yli 970 miljoonaa euroa. Seuraavaksi suurimpia olivat Italia ja Saksa. Niiden yhteinen osuus maailman pienasekaupasta oli lähes 40 prosenttia.

Saudi-Arabian tuonti kolminkertaistui

Useat Lähi-idän maat ovat sekä asekaupastaan vaitonaisimpien että suurimpien tuojamaiden joukossa. Arabiemiraattien tuonti kasvoi vuodessa lähes 150 prosenttia, ja Saudi-Arabian tuonti suorastaan kolminkertaistui.

Ostajamaista pienaseita päätyy luvatta myös muualle, vaikka YK:n jäsenmaat ovat sitoutuneet vähentämään laitonta asekauppaa tuntuvasti osana YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.

Esimerkiksi Libyasta löytyi YK:n pakotteiden vastaisesti muun muassa suuri määrä ammuksia, joiden jäljet johtivat Qatariin, sekä Arabiemiraateissa valmistettuja pistooleja.

– Luvut herättävät kysymään, arvioivatko maat sitä, lisääkö niiden asevienti epävakautta ja ihmisoikeusloukkauksia. Tutkimuksemme ja etenkin tämä uusin raporttimme osoittaa, että monet suuret viejät eivät ainakaan kerro pohdinnoistaan avoimesti, sanoo Small Arms Survey -ohjelman johtaja Eric Bergman.