1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nato on aloittanut suurharjoituksen Puolassa

Anaconda 16 -sotaharjoitus kokoaa Naton jäsenmaiden ja kumppanuusmaiden sotilaita monikansalliseen harjoitukseen lähes pariksi viikoksi. Venäjä vastustaa Naton laajentumista ja on varoittanut kostavansa.

Ulkomaat
Naton sotilaat pitävät käsissään leikkianaconda-käärmettä Puolassa alkavassa monikansallisessa sotaharjoituksessa.
Marcin Bielecki / EPA

Sotilasliitto Nato on aloittanut Puolassa maanantaina suuren sotaharjoituksen, johon osallistuu myös sotilasliiton kumppanuusmaita.

Lähes kaksi viikkoa kestävään Anakonda 16 -harjoitukseen osallistuu Naton mukaan yhteensä yli 31 000 sotilasta sekä lisäksi 3 000 sotilasajoneuvoja, 105 lentokonetta ja 12 laivaston alusta. Osanottajia on 24 maasta. Myös Natoon kuulumattomat Suomi ja Ruotsi ovat mukana.

Kymmenen päivää kestävä harjoitus kouluttaa Puolan puolustusvoimia monikansalliseen yhteistyöhön.

Venäjä on jo pitkään vastustanut Naton laajentumista. Venäjä on syyttänyt Yhdysvaltain johtaman liittoutuman itälaajentumisen uhkaavan oman maansa turvallisuutta ja on varoittanut kostavansa.

Naton mukaan Anakonda-16 suurharjoitus ja lisäjoukkojen tuominen alueelle on puolustusvastine Krimin alueen liittämisestä Venäjään ja Venäjän antamalle tuelle Ukrainan separatisteille. Natossa ollaan huolestuneita myös Venäjän omista sotaharjoituksista, joissa tuhannet venäläissotilaat toimivat ilman ennakkovaroituksia.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi