Tšetšeenijohtajan silta raivostutti pietarilaiset – "Meillä on omat sankarimme"

Kymmenet tuhannet pietarilaiset vastustavat kaupungin uuden sillan nimeämistä Tšetšenian entisen presidentin Ahmat Kadyrovin mukaan. Nimihanke on heidän mielestään poliittista painostusta ja loukkaa Pietarin omia merkkihenkilöitä.

Ulkomaat
Mielenosoittajat kantavat kylttiä, jossa vaaditaan pitämään Pietarin sillat erossa politiikasta.
"Pietarin sillat irti politiikasta!", vaaditaan mielenosoittajien julisteessa. Marja Manninen / Yle

– Se on ihan sama kuin jos joku Berliinissä nimeäisi kadun Hitlerin mukaan, sanoi Vladimir Vlohonski, joka satojen muiden pietarilaisten kanssa tuli osoittamaan mieltään Pietarin keskustan Mars-kentälle maanantai-iltana.

Venäjän pohjoinen pääkaupunki on aiemminkin osoittanut, että se ei alistu sanelupolitiikalle.

Koleassa kesäillassa puhujat haukkuivat hankkeet poliittiseksi tilaukseksi, jonka takana on heidän mielestään presidentti Putinin tukema Tšetšenian nykyinen, kovaotteinen presidentti Ramzan Kadyrov.

Kadyrovin sanotaan haluavan sukunsa nimen näkyvän ympäri Venäjää.

– Samanlaisia tyranneja molemmat, isä sekä poika, tuhahti mielenosoittaja Aleksandr Kudimov.

Ramzanin isä, Ahmat Kadyrov murhattiin Groznyin stadionilla vuonna 2004.

Pietarin lounaispuolella sijaitsevan Dudergofskin kanavan ylittävän sillan nimeäminen Kadyrovin mukaan on Pietarin nimikomission ehdotus, jota on vastustanut mm Pietarin kuvernööri Georgi Poltavtšenko.

Ehdotusta on perusteltu sillä, että se olisi rauhanomainen kädenojennus pohjoiskaukasialaisen Tsetsenian kansalle.

Pietarilaisten on kuitenkin vaikea ymmärtää, mitä tekemistä Kadyrovilla on Pietarin kanssa. Mielenosoittajien mielestä kaupungilla on omasta takaa riittävästi merkkihenkilöitä, joiden mukaan voisi nimetä siltoja ja katuja.

Myös seksuaalivähemmistöt olivat liikkeellä

Kymmenet tuhannet kaupunkilaiset ovat jo allekirjoittaneet hanketta vastustavan adressin. Monet poliittiset ryhmittymät ovat löytäneet yhteisen sävelen ja vaativat kansanäänestystä hankkeen kaatamiseksi.

Mielenosoittaja kantaa kylttiä, jossa vaaditaan Grozniin homoparaatia ennen kuin Kadyroville omistettu silta voidaan avata Pietarissa.
"Silta Kadyroville vasta, kun Groznissa on järjestetty homoparaati", vaati mielenosoittaja. Marja Manninen / Yle

Maanantai-illan mielenosoituksessa nähtiin väkeä poliittisen kartan kaikilta laidoilta, äärikansallismielisistä liberaaleihin. Ennen syksyn vaaleja varsinkin oppositiopuolueet näkevät protestiliikkeessä mahdollisuuden saada uusia kannattajia.

Poikkeuksellisen näkyvästi olivat esillä myös yleensä kaltoin kohdellut seksuaalivähemmistöt, joiden mielestä Pietariin voi tulla Kadyrovin silta vasta sen jälkeen kun Tšetšenian pääkaupungissa Groznyissa on järjestetty homoparaati.

"Tämän me ehkä voimme voittaa"

Poliittinen aktiivisuus on Venäjällä tällä hetkellä pohjalukemissa. Mielipidetiedustelujen mukaan valtaosa venäläisistä ei aio osallistua poliittisiin mielenosoituksiin, vaikka niitä järjestettäisiinkin.

Yhtenä syynä passiivisuuteen on talouskriisi, jonka aikana ihmisten energia kuluu jokapäiväisestä toimeentulosta huolehtimiseen.

Toisena syynä on toisinajattelijoiden painostus, joka on saanut ihmiset pelkäämään. Yhä useampi venäläinen vaikenee poliittisista mielipiteistään jopa kotioloissa.

Pietarin siltakiista kuitenkin osoittaa, että ihmiset ovat tarvittaessa valmiita protestoimaan silloin, kun kyse on ihmisiä itseään lähellä olevista paikallisista ja konkreettisista ongelmista ja kun viranomaisten toiminta koetaan riittävän epäoikeudenmukaiseksi.

– Ehkä meillä on tässä asiassa vaikutusta, arveli Tatjana Fedorova, mutta isommissa asioissa ei ole.

– Niistä päätetään ihan ilman meitä!