1. yle.fi
  2. Uutiset

Haittakasveja kuritetaan talkoilla Jyväskylässä

Kuka tahansa jyväskyläläinen voi kerätä kokoon talkooporukan jättipalsamin, lupiinin ja pujon kitkemiseksi. Kaupunki tarjoaa talkoolaisille suojahanskat.

talkoot
Jättipalsamia pellon laidalla
Yle / Suvi Turunen

Jyväskylä on kamppaillut haittakasveja vastaan jo vuosia. Kasvit lisääntyvät niin nopeasti, että kaupungin omat resurssit eivät riitä torjuntaan. Siksi kaupunki kutsuu asukkaitaan talkoisiin (siirryt toiseen palveluun) kitkemään haittakasveja.

Kitkettäviä lajeja ovat lupiini, jättipalsami ja pujo, ja niitä saa kitkeä kaupungin omistamilta mailta. Kaupunki tarjoaa talkoolaisille suojakäsineet.

Lupiini ja jättipalsami ovat vieraslajeja, jotka pahimmillaan syrjäyttävät kotoperäisiä kasveja tieltään. Pujo puolestaan on merkittävä allergian aiheuttaja.

Myös jättiputken hävittämistä jatketaan. Jättiputki luokitellaan erityisen haitalliseksi vieraslajiksi, sillä sen kasvineste aiheuttaa vakavia iho- ja silmäoireita ihmisille ja eläimille. Jättiputki ehti levitä Jyväskylän seudulla vahvasti ennen kuin sen torjunta aloitettiin kymmenisen vuotta sitten.

Jättiputken esiintymistä voi ilmoittaa verkossa osoitteessa www.japary.fi/jattiputki (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi