Kuopion Pysäköinnin toimitusjohtaja: Kuopiolaiset ovat viimein löytäneet toriparkin

Kuopion Pysäköinnin toimitusjohtajan Ari Pääkön mukaan keskustan toriparkin käyttö on lisääntynyt selvästi. Hän uskoo myös, että kauppakeskus Apajan osin tyhjillään olevat tilat täyttyvät viimeistään ensi vuoden aikana.

Kuopio
Autoja Kuopion toriparkissa
Kalevi Pitkäkangas / Yle

Toriparkin käyttö Kuopiossa on reippaassa kasvussa. Tammi–toukokuussa käyntejä kirjattiin viidennes viime vuotta enemmän. Kokonaiskävijämäärätavoite tälle vuodelle on 650 000, eli lähes sata tuhatta enemmän kuin viime vuonna ja lähes kaksi sataa tuhatta enemmän kuin vuonna 2014, laskee Kuopion Pysäköinnin toimitusjohtaja Ari Pääkkö.

– Vuonna 2014 oli 463 000 käyntiä, viime vuonna 550 000 käyntiä ja tämän vuoden ensimmäiset viisi kuukautta osoittavat taas 20 prosentin kasvua. Jos ajatellaan, että se on 200 000 käyntiä enemmän kuin 2014, niin sen pitäisi näkyä ostovoimana kaikissa keskustan yrityksissä, Pääkkö päättelee.

Hän uskoo kuopiolaisten lopulta löytäneen toriparkin, ja myös torin alla olevan kauppakeskus Apajan vielä osin tyhjillään olevien tilojen Pääkkö arvioi täyttyvän kokonaan viimeistään ensi vuoden aikana.

– Kiinnostus on lisääntynyt. Oli tietysti hieno asia, että saimme food-court-alueen. Ihmiset ovat oppineet paremmin käyttämään sitä ja oppineet, että esimerkiksi Sektorista voi mennä Carlsoniin tai jopa Finnkinoon katsomaan elokuvia. Ei se poikkea oikeastaan muusta liiketilasta, mitä keskustassa on.

Remonttien tarvetta selvitetään

Laajennettu toriparkki avautui yleisölle toukokuussa 2013, ja silloin sen opastusta moitittiin sekavaksi. Opastusta on sen jälkeen parannettu.

Kuopion toriparkissa on ollut myös useita vesivuotoja. Kaupunki jatkaa edelleen neuvotteluja urakoitsija Skanskan ja rakennesuunnittelijan kanssa mahdollisista lisäremonteista toriparkin betonin laatuun liittyen. Ari Pääkkö sanoo, että toriparkin tilaaja Kuopion kaupunki edellyttää sadan vuoden käyttöikää.

– Tämä asia on vielä kesken. Ulkopuolinen asiantuntija arvioi sitä, että joudummeko tekemään esimerkiksi 15 vuoden kuluttua sellaisia remontteja, mitkä eivät kuulu urakkasopimukseen, Pääkkö sanoo.