BBC: Jeesuksen hauta entisöidään ensimmäistä kertaa 200 vuoteen

Entisöintiä on viivästyttänyt haudan päälle rakennettua kirkkoa hallinnoivien uskontokuntien eripura.

kulttuuri
Pyhän haudan kirkko Jerusalemissa.
Pyhän haudan kirkko Jerusalemissa. Jim Hollander / EPA

Jerusalemin Pyhän haudan kirkkoa hallinnoivat uskontokunnat ovat päässeet yhteisymmärrykseen tarpeesta entisöidä kirkossa sijaitseva hauta, jonka uskotaan olevan Jeesuksen hauta. Entisöintityöt keskittyvät huoneeseen, jonka uskotaan olevan suoraan Jeesuksen hautapaikan yläpuolella.

Ison-Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) haudan entisöintityöt ovat viivästyneet haudan päälle rakennettua kirkkoa hallinnoivien kristittyjen kirkkokuntien riitojen vuoksi. Katolinen, Kreikan ortodoksinen ja Armenian ortodoksinen kirkko hallinnoivat yhdessä Pyhän haudan kirkkoa.

Kirkkokunnat vastaavat kirkon eri osista, ja uskontokuntien väliset jännitteet ovat kovat. Esimerkiksi vuonna 2008 väittely Kreikan ja Armenien ortodoksimunkkien kesken muuttui nujakoinniksi.

Pyhän haudan kirkko Jerusalemissa.
Pyhän haudan kirkko Jerusalemissa.Jim Hollander / EPA

Uskontokunnat löysivät yhteisen sävelen sen jälkeen, kun Israelin museovirasto totesi Pyhän haudan kirkon turvallisuusmääräyksissä puutteita ja poliisi sulki kirkon hetkeksi.

Hautakammiota vahvistetaan maanjäristysten varalta. Lisäksi kammiota entisöidään veden, kosteuden ja kynttilänsavun aiheuttamista jäljistä.

Haudan entisöinnin uskotaan olevan valmis viimeistään ensi vuonna.