Kukkien yö toi kesän värit hautausmaalle – verenpisarat ja begoniat kestosuosikkeja

Kesäkukkien istuttaminen ja hoitaminen on vuosi vuodelta isompi urakka seurakunnissa, sillä seurakuntien hoidossa olevien hautojen määrä on kasvussa. Vaasassa viidenkymmenen työntekijän istutustiimi laittaa haudat kesäkuntoon yhden yön ja päivän aikana.

Emma Aallolla ja Christina Lindgrenillä on pitkä työpäivä. Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Puolensataa kausityöntekijää on ahkeroinut tiistaina aamuyöstä lähtien Vaasan seurakuntayhtymän hautaismailla. Istutustiimin urakka alkoi neljältä aamulla ja valmista pitäisi olla iltakahdeksaan mennessä.

– Onhan tämä kova urakka. Kaikista kovin homma on kukkien jakamisessa haudoille. Kyllä niitä sitten istuttaa, kun ne on jaettu, toteaa kausityöntekijä Chritina Lindgren.

Christina Lindgren on ollut istuttamassa kukkia jo kuudentoista vuoden ajan. Hänen työparinaan ahkeroi Emma Aalto, jolla myös on jo aikaisempaa kokemusta urakasta.

Ruusubegoniat viihtyvät hyvin hautausmaalla. Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Lindgren ja Aalto kärräävät kukkia haudoille vauhdilla. Kottikärryt täyttyvät uudestaan ja uudestaan värikkäillä kukkalaatikoilla. Kaikkiaan haudoille istutetaan Vaasassa 17 000 kesäkukkaa.

– Hautoja on jo eilen vähän kasteltu. Istuttaminen onnistuu paremmin, kun maa ei ole ihan rutikuiva.

Christina Lindgren on seurannut sääeensutuksia tyytyväisenä. Lähipäiviksi luvataan sadetta. Se tietää juuri istutetuille kukille hyvää ja helpottaa myös työntekijöiden urakkaa. Kuivina aikoina hautausmaan kukat joudutaan kastelemaan kaksi ja kolmekin kertaa viikossa.

Verenpisaroita ja begonioita

Lindgren muistaa vuosien kokemuksella jo aika hyvin, kuinka monta kukkaa istutetaan millekin haudalle. Hän myös tietää, mikä kukka menestyy missäkin.

– Verenpisarat menestyvät huonosti tuolla hautausmaan toisella reunalla, mutta tässä ne kasvavat tosi komeiksi, kertoo Lindgren.

Vaasan seurakuntayhtymän hautausmaille istutetaan 17 000 kukkaa. Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Vaasan seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Ralf Lillfors kertoo, että kun paljon istutetaan kukkia, on niiden oltava helppohoitoisia ja kestäviä. Sen mukaan lajikkeetkin ovat valikoituneet tietyiksi.

– Pääkasveina ovat ruusubegoniat, kesäbegoniat ja verenpisarat. Jonkin verran on myös hopealehtiä. Ruusubegoniaa on itse asiassa eniten, yli 9000 kappaletta, listaa Lillfors.

Hoidettavia hautoja vuosi vuodelta lisää

Lillfors  kertoo, että seurakunnan hoidossa olevien hautojen määrä lisääntyy koko ajan. Tänä kesänä seurakuntayhtymä hoitaa jo 10 000 hautaa, kun vielä muutama vuosi sitten hoidettavia hautoja oli pari tuhatta vähemmän. Arvio on, että määrä tulee kasvamaan tulevaisuudessakin.

Osasyynä määrän kasvuun arvellaan olevan se, että haudan omistajat ovat muualla, eivätkä pysty hoitamaan hautaa säännöllisesti. Koko maassa tilanne on kehittynyt samaan suuntaan.

Sekä arkkuhaudat että uurnahaudat ovat entistä useammin seurakuntien hoidossa.

Harri Palo, maankäyttöpäällikkö

– Sekä arkkuhaudat että uurnahaudat ovat entistä useammin seurakuntien hoidossa, toteaa maankäyttöpäällikkö Harri Palo Kirkkohallituksesta.

Esimerkiksi uusia arkkuhautojen kesähoitosopimuksia tehtiin koko maassa vuonna 2000 vajaat 123 000. Pari vuotta sitten määrä oli jo liki 133 000. Kukkien istuttaminen ja niiden hoitaminen työllistää myös suuren joukon kausityöntekijöitä. Koko maassa hautausmailla ahkeroi 4000 kesätyöntekijää.

Vaasan seurakuntayhtymän hautausmailla ahkeroi Kukkien yössä puolensataa kausityöntekijää. Kuva: Elina Kaakinen / Yle