Osa päihdepalveluista suljettuna kesällä: "Hoitoon sitoutuminen ponnistus taas loman jälkeen"

Päihdepalvelujen saatavuudessa on kesäisin suuria alueellisia eroja. Monissa suurissa kaupungeissa päihdepalveluja tarjotaan normaalisti läpi kesän. Osa A-klinikoista sulkee kuitenkin ovensa jopa kuukaudeksi.

Kotimaa
Laseja baarin pöydällä.
Miia Roivainen / Yle

Osa kaupungeista ja kunnista säästää sulkemalla päihdehuollon avopalveluita kesäaikaan. Esimerkiksi Porin A-klinikka sulkee ovensa koko heinäkuuksi. Turussa ja Salossa A-klinikat ovat heinäkuussa kiinni kolmen viikon ajan. Yhtä pitkä tauko tulee myös Kokemäen perhe- ja päihdeklinikan palveluihin.

Kesäisillä suluilla on Lounais-Suomessa jo pitkä perinne, jolle päihdehuollon avopalvelujen päälliköt löytävät useita perusteluja.

– Pystytään keskittämään henkilökunnan lomat yhteen saumaan. Näin ei olla koko kesää vajaamiehityksellä, toteaa A-klinikkasäätiön Länsi-Suomen avopalveluiden palvelupäällikkö Taina Säisä.

Porissakaan ei saa kesäksi palkata sijaisia, joten sululle ei jää muita vaihtoehtoja. Huonoa palautetta ei ole asiakkailta saatu.

– A-klinikan heinäkuinen sulkeminen on toiminut jo vuosia onnistuneesti. Asiakkaiden asiat hoidetaan jo hyvissä ajoin sille tolalle, että he pärjäävät tuon neljän viikon ajan. Asiakkaille ei pitäisi tästä tauosta olla paljoakaan vaikutuksia, Porin psykososiaalisten palvelujen päällikkö Matti Järvinen vakuuttaa.

Myös päihdeasiakkaat lomailevat

Turussa on huomattu, että myös päihdepalvelujen asiakkaat viettävät kesälomaa. Vastaanottoaikoja perutaankin kesäisin tavallista enemmän. Suurinta osaa asiakkaista kesäsulut eivät siis haittaa, mutta poikkeuksiakin löytyy.

– Jotkut asiakkaat kärsivät tästä kesätauosta. Sitoutuminen uudestaan hoitoon vaatii tavallista enemmän ponnisteluja loman jälkeen, kertoo palvelupäällikkö Taina Säisä.

Kesäinen kysyntä voi yllättää

Päihdehuollon avopalvelut ovat normaalisti auki läpi kesän myös muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Lahdessa. Lahdessa päihdepalvelujen sulkemisiin ei ole edes mahdollisuutta. Kesäisin Lahti myy lähikunnilleen päihdepalveluja ja paikkaa näin naapurikuntien kesäsulkuja.

– Päihdepalvelujen kysynnän arviointi kesäaikaan on todella vaikeaa. Kerran testasisimme A-klinikan ja korvaushoitoklinikan yhdistämistä kesäksi ja kokeilu jäi ensimmäiseksi ja viimeiseksi. Asiakkaita riitti ja tilat osoittautuivat aivan liian ahtaiksi molempien klinikoiden tarpeisiin, totesi A-klinikkasäätiön Lahden palvelupäällikkö Leena Virkki.