1. yle.fi
  2. Uutiset

Li Andersson haluaa vasemmistoliiton pois paitsiosta

Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi ensi viikonloppuna nouseva Li Andersson haluaa laittaa puoluekoneiston kuntoon. Anderssonin mielestä puolue on jäänyt oppositiossa paitsioon.

Ylen aamu
Li Andersson
Miten Vasemmistoliiton linja muuttuu ja puolue saadaan nousukiitoon, siihen Li Andersson vastasi Aamu-tv:n haastattelussa.

Li Andersson nousee lauantaina vasemmistoliiton puheenjohtajaksi. Samalla 29-vuotiaasta kansanedustajasta tulee nuorin eduskuntapuolueen puheenjohtaja ikinä.

...SDP on oppositiossa ollut leikkauspolitiikan vastustaja, vaikka vielä vaalien alla olivat kovasti säästämässä julkisia menoja.

Li Andersson

– Suomessa pitää mielestäni olla tilaa eri ikäisille johtajille puolueen johtopaikoille. Ikä ei saa olla mikään este, Andersson sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Vasemmistoliitto ei Anderssonin mielestä kaipaa pelastavaa messiasta. Hän kuitenkin tunnustaa, että puolueella on huono tapa lähteä etsimään pelastavaa messiasta kuten eräs kokenut vasemmistopoliitikko on sanonut.

– Lehtianalyyseista huomaa vähän, että tässä lähdetään siitä, että minä henkilökohtaisella karismallani pelastan puolueen. Se ei tietenkään pidä paikkaansa. Yhteistyöllä sitä tehdään.

Vihreät ja demarit lähestyneet vasemmistoliittoa

Vihreät ja SDP ovat kasvattaneet roimasta kannatustaan oppositiossa. Vasemmistoliiton suosio on vaalien jälkeen noussut vain prosenttiyksikön verran.

Toivon, että saadaan vauhtia koko vasemmistoliiton kenttään.

Li Andersson

– Olemme jääneet paitsioon oppositiossa. Olemme pienempi oppositiopuolue kuin SDP ja vihreät. Se näkyy siinä, kuinka paljon tilaa ja julkisuutta me saamme, Andersson näkee.

Anderssonin mukaan vihreät ja SDP ovat oppositiossa myös tulleet lähemmäs vasemmistoliiton linjoja. Tämä on kaventanut vasemmistoliiton elintilaa, hän sanoo.

– Vihreät ovat puhuneet enemmän työmarkkinapolitiikasta, ja SDP on oppositiossa ollut leikkauspolitiikan vastustaja, vaikka vielä vaalien alla olivat kovasti säästämässä julkisia menoja.

Puoluekoneisto kuntoon

Uutta nousua Andersson lähtee hakemaan laittamalla ensin puoluekoneiston kuntoon.

– En sanoisi, että se on epäkunnossa, mutta se on elänyt hiljaiseloa. Toivon, että saadaan vauhtia koko vasemmistoliiton kenttään.

Vasemmistoliiton kohdalla muistetaan aina mainita, että perinteiset duunarit eivät enää äänestä puoluetta.

– Osittain varmaan kyse on ollut siitä, että vasemmistoliiton perinteinen äänestäjäkunta on pienentynyt. Jos katsoo meidän teollista työväkeämme, niin sen määrä on vähenemään päin, Andersson sanoo.

Kikylle huutia

Viime eduskuntavaaleissa vasemmistoliitto ajoi ainoana puolueena elvyttävää talouspolitiikkaa. Mistä Andersson olisi valmis leikkaamaan?

Ajatellaan, että Suomi nousee sillä, että tehdään kuusi minuuttia pitempää työpäivää...

Li Andersson

– Meillä on verotukia, joiden karsimista kannatan. En näe ongelmaa asuntolainan korkovähennysoikeuden rajaamisessa, jota hallitus nyt on esittänyt. Meillä on myös ympäristölle haitallisia verotukia, joita olisi mahdollista karsia.

Viime viikolla valmistuneeseen kilpailukykysopimukseen Andersson sanoo suhtauvunsa erittäin kriittisesti. Hänen mukaansa se ei ole palkansaajan etujen mukainen, ja samalla tehdään jälleen kerran tulonsiirtoja työnantajille. Palkansaajan näkökulmasta kilpailukykysopimus on myös äärimmäisen vanhainaikainen, Andersson sanoo.

– Ajatellaan, että Suomi nousee sillä, että tehdään kuusi minuuttia pitempää työpäivää ja samalla leikataan koulutuksesta, tutkimuksesta ja tuotekehityksestä, juuri siitä, jolla Suomi on pärjännyt ja josta meidät tunnetaan maailmalla.

Lue seuraavaksi