Miksi Suomen pitäisi välittää Britannian EU-erosta? – Suomen talous saisi kolhun

Britannian mahdollinen EU-ero heikentäisi Suomen taloutta ja aiheuttaisi unionissa kriisin, joka vaikuttaisi Suomessa asti. Välitöntä shokkia Brexit ei Suomelle kuitenkaan aiheuttaisi, rauhoittelee talousasiantuntija.

Brexit
Britannian ja Suomen valtiovarainministerit George Osborne ja Alexander Stubb tapasivat Lontoossa lokakuutta 2015.
Britannian ja Suomen valtiovarainministerit George Osborne ja Alexander Stubb tapasivat Lontoossa lokakuussa 2015. Facundo Arrizabalaga / EPA

Taloudelliset seuraukset ovat päällimmäinen huoli Suomelle, jos Britannia päättää erota EU:sta kansanäänestyksessä juhannuksen aatonaattona.

EU-ero tietäisi ainakin turbulenssia rahoitusmarkkinoilla.

– Punnan kurssi heikentyisi, ehkä euronkin, ja pörssikurssit laskisivat, arvioi Suomen Pankin rahapolitiikkaosaston päällikkö Samu Kurri.

Valuuttakursseilla on Suomelle väliä, sillä Britannia on Suomen kuudenneksi suurin vientimaa. Britanniaan viedään erityisesti paperia, puuta ja koneita.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n toimitusjohtaja, ekonomisti Vesa Vihriälä suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti.

– Tuskin vaikutukset olisivat niin isoja, etteikö niistä selvittäisi. Ei tästä Suomen taloudelle tai yhteiskunnalle mitään välitöntä shokkia aiheudu, Vihriälä sanoo.

Suomen talouden kasvu voi taas tyssätä

Britannian mahdollisen EU-eron vaikutukset tulevat kahta kautta: kuinka Britannian talous kehittyy ja kuinka euroalue kehittyy?

Kukaan ei tiedä tarkkaan, kuinka Britannian talouden kävisi. Britannian talouden alamäki sattuisi myös vientivetoiseen Suomeen.

Britannian ja Englannin liput parlamenttitalon kellotornin Big Benin edustalla Lontoossa.
Britannian ja Englannin liput parlamenttitalon kellotornin Big Benin edustalla Lontoossa.Facundo Arrizabalaga / EPA

Suomen ja Britannian välinen kauppa on silti pientä, jos sitä vertaa vaikkapa Irlantiin. Britannian ja Irlannin välinen yhteenlaskettu kauppa on jo viikossa miljardi euroa.

– Omissa arvioissani lähtisin siitä, että puhuttaisiin kasvuvauhdin hidastumisesta joksikin aikaa. Suoranaista taantumaakaan ei voi sulkea pois, arvioi Samu Kurri Suomen pankista.

EU-komission talouskasvuennuste Suomelle on tänä vuonna 0,5 prosenttia. Menossa on vasta toinen kasvuvuosi eurokriisin jälkeen, joten syytä hienoiseen huoleen on. Vuonna 2009 Suomen bruttokansantuote sukelsi yhdeksän prosenttia kaupan tyrehdyttyä Euroopassa eurokriisin takia.

Suomi karttaa kahnauksia

Jos Britannia jättää eroanomuksensa Eurooppa-neuvostolle, on kauppa- ja taloussuhteet järjestettävä uuteen uskoon välittömästi.

Kukaan ei halua palkita Britanniaa siitä, että se aiheuttaa ongelmia Euroopan unionille ja EU:n tärkeille jäsenmaille.

Vesa Vihriälä

Erosta koituisi myös poliittisia seurauksia koko EU:lle. Jäljelle jäävä unioni ja ennen kaikkea euroalue pyrkisi tiivistymään. Toinen vaihtoehto on, että unioni alkaisi hajota.

– Tiivistäminen tarkoittaisi todennäköisesti finanssipolitiikan teon suurempaa keskittämistä euroalueen tasolle. Se johtaisi suuriin kahnauksiin euroalueen sisällä, eikä se [keskittäminen EU:lle] saa Suomessa kannatusta, sanoo Vesa Vihriälä EVA:sta.

Euroalueen hajoaminen olisi Suomelle yhtä hankala asia.

– Silloin olisi päätettävä, mihin halutaan kuulua. Lisääntyvälle integraatiolle ei ole poliittista tahtoa, Vihriälä arvioi.

Miksi Suomen pitäisi välittää Brexitistä?

Britannian EU-eron poliittiset seuraukset ovat unionille suuret. Euroopan asema heikkenisi oleellisesti, jos sen toiseksi suurin talousmahti ja kansainvälisesti merkittävä ulkopoliittinen toimija irrottautuisi unionista.

Geopoliittinen tasapaino muuttuisi myös Suomen lähiympäristössä, ja Suomi menettäisi poliittisesti samanmielisen kumppanin EU-pöydissä.

Britannian maahanmuutto- ja EU-vastaisen Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage Lontoossa maaliskuussa.
Britannian maahanmuutto- ja EU-vastaisen Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage Lontoossa maaliskuussa.Andy Rain / EPA

Useat EU-maat ovat jo pitkään varautuneet Britannian eroon. EU-komissiolla on erityinen ryhmä työstämässä mahdollisen eron vaikutuksia.

Sen sijaan Suomessa hallitus tai suomalaiset virkamiehet eivät halua kertoa, onko Suomella jonkinlainen Brexit-suunnitelma tai miten Suomi toimii, jos Britannia lähtee unionista.

Perinteisesti valtiot eivät puutu toisen maan sisäisiin asioihin kuten vaaleihin. Lisäksi Suomi on vain yksi EU:n 27:sta neuvottelukumppanista siinä vaiheessa, kun sopimuksia lähdetään neuvottelemaan uusiksi.

Neuvottelut hoitavat EU ja komissio, myös kauppasopimukset.

– En ole ihan varma, etteikö mitään esimerkiksi finanssimarkkinoiden turbulenssiin liittyvää varautumissuunnitelmaa ole. Kyllä vastuulliset viranomaiset yleensä tapaavat varautua kaikennäköisiin asioihin, sanoo Vihriälä.

Osa EU-maista haluaisi rankaista Britanniaa erosta

Osa EU-maista haluaisi rankaista Britanniaa, jos se eroaa unionista. Britanniasta haluttaisiin tehdä näin varoittava ennakkotapaus, sillä eurokriittisyyttä ja kansallismielisyyttä esiintyy laajasti.

Britannian EU-erosta ei haluta ilmiötä, joka voisi johtaa valtioiden hajoamista koskeviin äänestyksiin muun muassa Skotlannissa, Kataloniassa ja Belgian Flanderissa tai EU-äänestyksiin ehkä useammassa Itä-Euroopan maassa Ranskasta puhumattakaan.

– Luulen, että kukaan ei halua palkita Britanniaa siitä, että se aiheuttaa ongelmia Euroopan unionille ja EU:n tärkeille jäsenmaille. Mutta totta kai joku järkevä ratkaisu pyritään löytämään, jos ero tulee, uskoo Vihriälä.

EU:n ja erityisesti isojen jäsenmaiden olisi nopeasti mietittävä, mikä on niiden vastaus Brexitiin.

EU-maiden johtajat kokoontuvat Britannian EU-äänestyksen jälkeisellä viikolla huippukokoukseen Brysseliin, missä joko huoahdetaan helpotuksesta tai joudutaan miettimään unionin tulevaisuus uusiksi.