1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Sinkkukirjailija aamu-tv:ssä: "Seurustelevat vähättelevät sinkkujen sydänsuruja"

Kirjan sinkkuna olemisesta kirjoittanut Henriikka Rönkkönen kertoi Ylen aamu-tv:ssä, miltä tuntuu olla vuosia ilman parisuhdetta.

Ylen aamu
Henriikka Rönkkönen
Suosittua sinkkublogia kirjoittava, suorasanainen Henriikka Rönkkönen vieraili aamu-tv:ssä juttelemassa sinkkuudesta.

Henriikka Rönkkönen, 32, ei ole seurustellut seitsemään vuoteen.

Nyt sen uskaltaa jo sanoa. Vielä pari vuotta sitten Rönkkönen ei kehdannut puhua pitkään jatkuneesta sinkkukaudestaan avoimesti – vaikka oli kirjoittanut suositussa Sinkkublogissaan (siirryt toiseen palveluun) vuodesta 2013 saakka yksityiskohtaisesti muun muassa seksistä, masturboinnista ja pornosta.

– Sitten päätin avautua vuosien sinkkuudestani. Ei sinkkuus ole häpeä. Halusin helpottaa muiden sinkkujen elämää, Rönkkönen sanoo aamu-tv:n haastattelussa.

Viime viikolla Suomen johtavaksi sinkuksi tituleeratulta Rönkköseltä julkaistiin kirjaMielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita(Atena kustannus).

Yhden yön jutuissa, joihin ei liity ihastumisen tunnetta, ei ole glamouria.

Henriikka Rönkkönen

Kirjan nimi tulee siitä, että Rönkkösen mukaan jokaisella sinkkunaisella pitäisi olla oma mielikuvituspoikaystävä. Sellainen voi Rönkkösen mukaan helpottaa arkea ja vähentää esimerkiksi deittailuun liittyviä paineita ja pelkoja. Hän kertoo juttelevansa omalle mielikuvituspoikaystävälleen säännöllisesti.

"Tinderin pinnallisuus häiritsee"

Deittailua ja sinkkuelämää pidetään Rönkkösen mukaan nykyään aiempaa luonnollisempina, jopa trendikkäinä ja cooleina asioina. Siitä voi osittain kiittää deittisovellus Tinderiä, joka on tehnyt uusiin ihmisiin tutustumisesta helppoa. Hän ei kuitenkaan tällä hetkellä ole Tinderissä.

– Tinderin pinnallisuus häiritsee. Miten voin tietää kuvan perusteella, millainen joku ihminen on? Se on mulle jotenkin vierasta.

Rönkkönen uskoo, että Tinder on lisännyt sarjadeittailua eli useiden ihmisten tapailua samanaikaisesti.

– Ei siinä mitään, jos se on kaikille osapuolille ok. Minulle sellainen ei sopisi.

Hän on myös kyllästynyt yhden illan seksisuhteisiin.

– Yhden yön jutuissa, joihin ei liity ihastumisen tunnetta, ei ole glamouria.

Tinderissä ja muualla somessa on helppo ottaa uusiin ihmisiin yhteyttä – mutta lähes yhtä helppoa on lopettaa viesteihin vastailu. Yksi luku Rönkkösen uudessa kirjassa käsitteleekin tilannetta, jossa toinen vain "katoaa", vaikka takana on useammat treffit.

– Itse aina sanon suoraan, jos en ole jostakusta kiinnostunut, vaikka sen sanominen olisikin vaikeaa.

Parasta on riitelemättömyys

Rönkkösen mielestä sinkkuudessa on parasta vapaus ja se, ettei elämään kuulu riitelyä.

– En ole nykyisin juuri koskaan vihainen tai lähde kotoa ovet paukkuen.

Pahinta ovat yksinäisyys ja ajoittaiset hylätyksi tulemiset tunteet, kun ei saa tunteilleen vastakaikua tai deittikumppani ei enää otakaan yhteyttä.

– Siihen pitää vain tottua. En voi sille mitään, jos toista ei kiinnosta.

Seurusteleva usein unohtaa, millaisia tunteita sinkku käy läpi.

Henriikka Rönkkönen

Seurustelevien neuvot sinkulle tuntuvat Rönkkösestä usein ikäviltä.

– Seurusteleva usein unohtaa, millaisia tunteita sinkku käy läpi. Että lyhyetkin, vaikka parin kuukauden mittaiset tapailusuhteet voivat herättää isoja tunteita. Seurustelevat voivat vähätellä näitä tunteita ja hoputtaa sinkkua siirtymään elämässä eteenpäin.

Rönkkönen saa joskus blogiinsa kommentteja, joissa häntä neuvotaan yksinkertaisesti "ottamaan" joku. Hänen epäillään myös olevan miesten suhteen nirso.

– En tee mitään listoja siitä, millainen miehen pitäisi olla. Toivon mieheltä ystävyyttä ja samanlaista kommunikointia kuin minulla on kavereidenkin kanssa, esimerkiksi, että vastataan viesteihin. Tietysti miehen kanssa on lisäksi se seksi, jonka pitää toimia.

Sinkkukesästä voi nauttia

Itselleen sopivaa ihmistä ei ole niin helppo löytää, kuin seurustelevat monesti tuntuvat kuvittelevan.

– Ei se mene niin, että vain valitsen jonkun. Olen seitsemän vudoen aikana tapaillut kaikenlaisia ihmisiä ja antanut monta mahdollisuutta. Mutta suhteen tielle voivat tulla esimerkiksi erilaiset elämäntilanteet ja arvot, pelot ja sydänsurut. Se on iso soppa, johon vaikuttaa moni asia.

Sinkkukesästä voi Rönkkösen mukaan nauttia parhaiten tekemällä asioita, joita rakastaa.

– Itse kiipeilen, juoksen, uin, käyn mummolassa ja näen kavereita. Näiden asioiden kautta olen löytänyt elämään tasapainon.

Ajatus siitä, että tulevaisuudessa voi tavata jonkun, johon rakastuu, on myös piristävä.

– Se on vähän kuin joulua odottaisi. Ei tiedä, milloin pukki kolkuttaa oven takana.

Lue seuraavaksi