Uusi keksintö: SUP-kalastus – "Kolmekiloinen hauki vetää perässä ihan kivasti"

Suppailun uudet tuulet puhaltavat SUP-kalastajia myös Suomen vesille. Lajiin on suunniteltu erityiset, leveämmät lautat, joihin saa kiinni varusteita. Aivan ummikkona kalalle ei kuitenkaan kannata lähteä SUP-laudalla ratsastaen, vaan harjoitella ensin melomista ja tasapainoilua.

urheilu
Suppauskalastus on uusi tapa harrastaa suppaamista
Suppauskalastus on uusi tapa harrastaa suppaamista

Havaijilla keksitty kuntoilulaji suppailu on ollut Suomessakin pinnalla jo muutaman vuoden, mutta enää ei riitä, että laudan päällä vain melotaan tai joogataan. Suppailukalastus on lajin uusin variaatio.

Mutta miksi joku haluaisi lähteä kalaan laudan päällä tasapainoillen? Kajaanilaisen suppailuyrittäjä Jyrki Vahlamon mielestä kyse on vaihtelusta ja jännityksestä.

– Lauta on helppo viedä pienille lammille tai joelle. Jos on käynyt kalassa rannalta tai veneellä, nyt voi kokeilla kalastusta laudan päältä. Voi testailla miten se kala lähtee viemään lautaa ja miestä, Vahlamo selittää.

Suppausyrittäjä Jyrki Vahlamo kalastaa SUP-laudan päältä.
Kajaanilainen suppailuyrittäjä Jyrki Vahlamo on jo narrannut laudan päältä muutaman hauen. Julia Sieppi / Yle

Jos suuri kala tarraa koukkuun tai uistimeen, voi tasapaino joutua koetukselle. Kalastukseen ja retkeilyyn on kuitenkin suunniteltu tavanomaista leveämpi ja vakaampi SUP-lauta. Sen alla ei ole eviä, joten laudalla voi meloa matalaankin paikkaan.

Laudan päälle voi kiinnittää uistinpakin tai kylmälaukun, jonka päällä kalastaja voi istua. Lisäksi retkeilyyn soveltuvassa laudassa on remmejä haaville ja muille varusteille sekä vesitiivis säilytyslokero.

Retkeilyyn ja kalastukseen sopiva SUP-lauta.
Kalastukseen ja retkeilyyn suunniteltuun SUP-lautaan saa kiinni varusteita. Julia Sieppi / Yle

Kaikista tärkein varuste, joka löytyy vakiona kaikenlaisista SUP-laudoista, on nilkkaan kiinnitettävä karkuremmi.

– Karkuremmi on pakollinen hengenpelastusväline, että lauta ei pääse karkuun jos tipahtaa. Jos on yhtään tuulta, lauta menee niin kovasti karkuun, ettei sitä välttämättä saa uimalla kiinni.

Uimataidottomille suppailu ei luonnollisesti sovi. Kalaan tai pidemmälle retkelle lähdettäessä suppaajan on hyvä pukeutua pelastusliiveihin.

Ota ensin tuntumaa lautaan

Sinänsä aallokko voi olla suppailijalle mieleinenkin tilanne, sillä mitä vaikeampi laudan päällä on pysyä pystyssä, sitä parempaa kuntoilua laji on. Laudan päällä seisova ihminen on ikään kuin purje, johon tuuli ottaa helposti.

Myötätuuleen suppailu on leppoisaa, mutta vastatuuleen eteneminen hyvinkin raskasta. Kokenut suppailija Jyrki Vahlamo kehottaakin aloittelijaa ottamaan ainakin parin–kolmen kerran tuntumaa lajiin, ennen kuin lähtee haavin ja virvelin kanssa vesille.

– Silloin suppailuun saa hyvän tuntuman ja osaa olla rennosti laudan päällä. Sen jälkeen uskaltaa ottaa jo haavia ja vapaakin mukaan.

"Erilaiselta se tuntuu kuin veneessä"

Kalastuksen ja retkeilyn lisäksi suppauksesta on kehitetty jo monia eri muotoja, esimerkiksi SUP-jooga- ja SUP-balanssitunnit. Esimerkiksi Kajaanissa järjestetään myös pidempiä retkiä esimerkiksi Oulujärven Ärjänsaaren ympäri. Lajissa myös kilpaillaan.

Vahlamo vuokraa erilaisia SUP-lautoja Kajaanissa Kesäniemen uimarannalla. Vielä SUP-kalastajia ei ole käynyt, mutta Vahlamo uskoo lajin kiinnostavan.

Kajaanilainen SUP-yrittäjä Jyrki Vahlamo meloo SUP-laudalla.
Tavallista suppailua kannattaa testata muutaman kerran ennenkuin lähtee laudalla kalaan.Julia Sieppi / Yle

SUP-kalastus on lajina niin uusi, että Vahlamon arvion mukaan koko Suomessa on vasta muutamia kymmeniä harrastajia. Mies itse on saanut SUP-lautaillen jo muutaman kalasaaliin.

– Ei ole Pietarin kalasaaliita tullut, mutta muutama hauki on tullut napattua – SUP-hauki. Vähän erilaiselta se tuntuu kuin veneessä, sillä kolmekiloinen hauki vetää perässä ihan kivasti.