Kasvisruuan suosio yllätti kaupan: "Kasvu on ollut niin valtavaa, ettei olla aina pysytty perässä"

Vegaanista ruokaa menisi jopa enemmän kuin pystytään tarjoamaan. Kotimaiset tuotteet tulevat pikkuhiljaa täydentämään valikoimaa.

veganismi
Vegaaniruokia kaupan hyllyssä.
Petri Aaltonen / Yle

Kasvis- ja vegaaniruuan suosion kasvu näkyy kaupassa myös tyhjinä hyllyinä. Esimerkiksi viikonloppuna Tampereen Linnainmaan Prismassa soija- tai seitannakkeja hakenut asiakas joutui lähtemään kaupasta tyhjin käsin.

– Kyllä meillä on ollut välillä saatavuusongelmia, myöntää Pirkanmaan Osuuskaupan valikoimapäällikkö Jenni Keskinen.

– Kysynnän kasvu on ollut niin valtavaa, ettei olla aina pysytty perässä.

Sama ilmiö on tuttu muuallakin. Markku Lamminen Helsingin keskustan Stockmann Herkusta myöntää, että hyllyissä on välillä tyhjiä kohtia.

– Valitettavasti näin on. Kysyntää on ollut huomattavasti enemmän kuin mihin on pystytty vastaamaan, hän sanoo.

Nyhtökaura ei hyllyssä makaa

Oma lukunsa on tänä keväänä myyntiin tullut nyhtökaura, josta puhutaan paljon, mutta jota harva on päässyt maistamaan.

– Nyhtökauraa tulee meille kerran viikossa ja se viedään käsistä saman tien, Lamminen sanoo.

Myös eineksiä menee paljon ja kehitämme omassa keittiössä uusia kovaa kysyntää vastaamaan.

Markku Lamminen

– Se on ollut ihan mahdoton hitti, myöntää Keskinenkin.

Kasvisruuan suosio on noussut nimenomaan tänä talvena. Keskisen ja Lammisen mukaan kasvisten ja hedelmien osuus elintarvikemyynnistä on kasvanut vuoden aikana. Mutta sekasyöjät ovat innostuneet myös muista vegaaneille sopivista elintarvikkeista.

– Vegaanisten juustojen suosio on ollut talvella hurjassa nosteessa. Nyt kesää kohti erilaisten nakkien ja leikkeleiden kysyntä on kasvanut, Jenni Keskinen kertoo.

– Myös eineksiä menee paljon ja kehitämme omassa keittiössä uusia kovaa kysyntää vastaamaan, sanoo Lamminen.

Saatavuusongelmien lisäksi vegaaniruuan kotimaisuusaste mietityttää kaupassa työskentelevää.

– Ulkomaisia tuotevaihtoehtoja löytyy erittäin hyvin. Onneksi kotimainenkin tarjonta on lisääntymään päin, sanoo Jenni Keskinen.