1. yle.fi
  2. Uutiset

Nopea 4G-verkko laajenee suositulle mökkialueelle – ”40 megabittiä on lupa odottaa”

Pohjois- ja Etelä-Savon sekä Pohjois-Karjalaan nousee kesän aikana satoja uusia mastoja. Harvaanasutuilla alueilla verkkoja rakentaa kahden operaattorin yhteinen yritys.

Kotimaan uutiset
Kännykkä kädessä.
Petri Vironen / Yle

Soneran ja DNA:n perustama Suomen Yhteisverkko on aiemmin rakentanut kahden operaattorin yhteistä tukiasemaverkostoa Lapissa ja Kainuussa. Toimitusjohtaja Antti Jokisen mukaan kokemukset ovat hyviä.

– Asiakkaat ovat huomanneet, että yhteydet ovat parantuneet, Jokinen sanoo.

4G:n taustalla olevalla LTE-tekniikalla voi päästä haja-asutusalueillakin jatkossa 150 megabitin sekuntinopeuksiin.

– Ne ovat huippunopeuksia, mutta 40 megabittiä on mielestäni lupa odottaa, Antti Jokinen arvioi.

Hyvänä nopeutena on aiemmin pidetty 10 megabittiä sekunnissa. Se mahdollistaa liikkuvan kuvan seuraamisen päätelaitteessa.

Puolet Suomesta, 15 prosenttia asukkaista

Itä-Suomessa rakennettavan verkon alueella asuu 330 000 henkeä. Alueella on lisäksi kymmeniä tuhansia vapaa-ajanasuntoja.

Antti Jokisen mukaan Itä-Suomessa kannattaa varautua siihen, että rakentamisvaiheessa voi esiintyä yhteyksissä ongelmia.

– Pahoittelen jo etukäteen häiriöitä, mutta pitää muistaa, että tuloksen on parempi verkko. Jos myöhemmin esiintyy ongelmia, kannattaa olla yhteydessä omaan operaattoriin, Jokinen opastaa.

Kahden operaattorin yhteinen verkko kattaa vuoden 2016 lopussa puolet Suomen pinta-alasta ja 15 prosenttia kansalaisista. Seuraavaksi Yhteisverkko jatkaa Etelä-Karjalaan.

– Sitten tarvitaan lisäkapasiteettia pohjoiseen, josta syksyllä 2014 aloitimme, Antti Jokinen summaa.

Lue seuraavaksi