Vihriälä tuomiostaan: "Tein aikanaan virheen, toivottavasti muut ottavat tästä opiksi"

Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen entinen puheenjohtaja Jukka Vihriälä on huojentunut vaalirahajupakan päättymisestä, mutta pitää saamaansa korkeimman oikeuden tuomiota epäoikeudenmukaisena.

Jukka Vihriälä korkeimman oikeuden suullisessa istunnossa 2. helmikuuta 2016. Kuva: Ari Mölsä / Yle

Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen entinen puheenjohtaja Jukka Vihriälä otti korkeimman oikeuden langettaman tuomion vastaan pettynein mielin. Korkein oikeus kovensi Vihriälän tuomiota lahjusrikoksesta vuoden ja kahden kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

– Tässä ei kuitenkaan ole henkilökohtaisesti saanut mitään etuuksia, vaan ne ovat menneet tähän poliittiseen toimintaan ja yhteiskunnan hyväksi. Tämän vuoksi tuomio tuntuu minusta kohtuuttomalta ja epäoikeudenmukaiselta. Tähän pitää kuitenkin tyytyä ja jatkaa eteenpäin.

Vihrilälä on kuitenkin myös huojentunut, että vuosia jatkunut oikeusrumba on tullut nyt päätökseen.

– Minä en ole enää sama Jukka, kuka olin seitsemän vuotta sitten. Kyllä tämä on syönyt ihmistä sisältä päin kovalla tavalla ja ollut raskasta aikaa myös minun läheisilleni. Olen helpottunut siitä, että asian käsittely on nyt saanut päätöksen.

"En aio vetäytyä politiikasta"

Korkeimman oikeuden mukaan Vihriälä oli vastaanottanut etuuksia Nuorisosäätiöltä ja sitä lähellä olevilta yhtiöiltä ylihintaisten taulukauppojen yhteydessä vuosina 2001–2007. Lisäksi Nuorisosäätiö kustansi hänelle viisi Tallinnan matkaa. Samaan aikaan Nuorisosäätiölle myönnettiin suuria avustuksia RAY:n hallituksen ehdotusten mukaisesti.

Vihriälä uskoo, että hänen tapauksensa muistetaan pitkään ja siitä otetaan myös opiksi. Hän ei edelleenkään näe tehneensä rikosta, mutta toimisi silti nyt toisin, jos voisi.

– Olisi pitänyt silloin aikanaan käyttää jääväystä näissä avustusasioissa. Minä olen tehnyt omalta osaltani virheen silloisissa käsittelyissä ja toivottavasti muut osaavat ottaa tästä opiksi. 

Vihriälä on ylpeä pitkästä urastaan, eikä aio vetäytyä politiikasta tuomion vuoksi.

– Pidän erittäin suurena asiana sitä, että olen saanut 24 vuotta edustaa eteläpohjalaisia valtiopäivillä. Se on näköalapaikka, joka vain harvoille suodaan. En aio lopettaa poliittista toimintaani. Niin kauan kuin on voimia, pysyn jollain tavalla mukana.

Viikonloppuna Vihriälä suuntaa suunnitelmien mukaan Keskustan juhlapuoluekokoukseen Seinäjoelle.