1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Myrsky uhkaa kesäkukkia – ota kottikärryt, saavit ja harsot avuksi

Moni hankki päättäjäisviikonlopuksi kesäkukat puutarhaa kaunistamaan. Nyt Suomea lähestyy kesämyrsky, jonka uskotaan kaatavan puita edestään. Onko hennoilla kesäkukilla mitään mahdollisuutta myrskyä vastaan? Kyllä on, vakuuttavat puutarha-alan ammattilaiset.

luonto
Kuvassa kaksi kottikärryä suojaa kukkaruukkua.
Kati Latva-Teikari / Yle

– Kesäkukat ovat sitkeitä ja niillä on yllättävän vahva uusiutumiskyky. Ne kasvattavat koko ajan uutta versoa toisin kuin monivuotiset kasvit, joilla uusiutuminen on paljon hitaampaa. Vaikka kuurosade piiskaisi lehdet reikäisiksi, tuuli murskaisi varret ja hakkaisi nuput, kasvin voi leikata ja se ehtii vielä kukkia uudestaan tänä kesänä, sanoo hortonomi Annikki Oikkonen Puutarhaliitosta Helsingistä

– Ohutlehtiset, mehevät kasvit ovat niitä herkimpiä, ne kannattaa viedä suojaan tai yrittää suojata paikoilleen. Ainakin daaliat, Uuden Guinean liisat, ahkeraliisat ja basilikat, luettelee hortonomi Tiina Ritamäki Taimitaikureista Kokkolasta.

Sade tekee helposti valkoisiin kukkiin ruskeita laikkuja. Punaiset kukan sävyt antavat enemmän anteeksi, valkoisessa sateen vioitus näkyy heti.

Hortonomi Tiia Ritamäki, Taimitaikurit

Nokkakärryt, kottikärryt, saavit ja sangot avuksi

Varman päälle pelaaja avittaa kesäkukkiaan suojaamalla ne etukäteen.

– Nokkakärryt avuksi ja ruukut suojaan myrskyltä autotalliin tai terassille, neuvoo Oikkonen.

– Amppelikukat ehdottomasti sisätiloihin, ettei tuuli pääse pyörittämään ja riepottelemaan, Ritamäki jatkaa.

Esimerkiksi amppelipelargoni rapsahtaa rankkasateessa ja tuulessa helpommin poikki kuin joustavaversoisempi tavallinen pelargoni.

– Väreistä valkoinen on herkin. Sade tekee helposti valkoisiin kukkiin ruskeita laikkuja. Punaiset kukan sävyt antavat enemmän anteeksi, valkoisessa sateen vioitus näkyy heti, sanoo Ritamäki.

Kuvassa kukkia istutusastiassa.
Kati Latva-Tekari / Yle

Jos kesäkukkaruukku on niin suuri, ettei sitä jaksa siirtää tai kukat istutettu kiinteään rakennelmaan, voi yrittää suojata niitä paikoilleen.

– Kottikärryn voi esimerkiksi kumota matalan istutuksen päälle, sanoo Oikkonen.

Istutuksia voi myös suojata kumolleen käännetyillä sangoilla ja saaveilla. Päälle kannattaa laittaa paino, ettei tuuli sieppaa muoviesineitä mukaansa.

Hallaharsostakin voi olla jonkinlaista apua. Ritamäki levittäisi riittävän ison palan istutusten päälle ja ankkuroisi kepeillä tiukasti maahan. Istutusten lomaan voi painaa keppejä pitämään hallaharsoa riittävästi koholla. Oikkonen työntäisi keppejä ruukkuun tai laatikkoon harjateltaksi ja kiinnittäisi keppeihin harson kiinni.

– Mieluummin käyttäisin harsoa kuin muovia. Muovi lähtee vielä helpommin tuulen mukana. Rakennelman täytyy olla riittävän tukeva, että sillä olisi edes jonkinlaiset mahdollisuudet pysyä tuulessa paikoillaan. Vaarana tietysti on, että suoja murskaakin itse rankkasateessa kukat alleen.

Jos myrsky riepoittelee ja ruhjoo kesäkukat, Oikkosen mukaan kannattaa odotella muutama päivä ja katsoa kuinka kasvi lähetee toipumaan ja leikata vasta sitten.

Harsolla peitettyjä kesäkukkia.
Kati Latva-Teikari / Yle

– Usein riittää pelkkä vaurioituineiden osien leikkaaminen pois mutta kesäkukan voi myös leikata kokonaan lyhyelle varrelle. Jokainen kasvi on oma yksilönsä, joten karkeaksi yleisohjeeksi sanoisin, että älä parturoi tuppaalle vaan leikkaa sellaiseksi, että näyttää ruukussa hyvältä.

Jos joudut parturoimaan kesäkukat myrskyn jälkeen, istutusta voi kohentaa korvaamalla muutama kukka uudella, ja kasvattamalla kärsineitä vähän sivummalla. Ota ne taas istutukseen mukaan, kun ovat kunnolla toipuneet.

Lue seuraavaksi