Hyppää sisältöön

Sotaharjoitus oli kiinnostavampi kuin Soini – Nato ja Ukraina veivät venäläismedian huomion

Ulkoministeri Timo Soinin Moskovan-matkasta voi todeta, että Suomen ja Venäjän välit vaikuttavat hyviltä monesta erimielisyydestä huolimatta. Tämä kuva pidetään yllä Venäjällä puhumalla enemmän kaupasta kuin maidemme välisistä erimielisyyksistä.

Ulkoministeri Timo Soini tapasi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin Moskovassa 6. kesäkuuta 2016. Kuva: Anton Novoderezhkin / AOP

Moskovan tapaaminen oli Timo Soinin ja Sergei Lavrovin neljäs. Soinin mukaan ulkoministereiden kemiat pelaavat hyvin, ja keskustelut olivat antoisat ja mielenkiintoiset.

Venäläismediassa Soinin vierailu ei saanut suurta huomiota. Soini oli lähinnä sivupersoonan roolissa, joka antoi mahdollisuuden nostaa esille Baltops 2016 -sotaharjoituksen ja Venäjän syvän epäluulon sotilasliitto Natoa kohtaan.

Soini muistutti ydinaseista

Timo Soini totesi Venäjän roolista kansainvälisessä politiikassa maan toivovan samanlaista asemaa kuin Neuvostoliitolla oli. Hänen mukaansa Venäjä haluaa olla valtio, jolta kysytään asioita ja jota kunnioitetaan sekä arvostetaan.

– Venäjän isoin merkitys on, että se on ydinasevaltio. Se kaikkien on syytä muistaa ja venäläiset myös muistuttavat siitä, Soini sanoi.

Kaksi asiaa keskiöön: Ukraina ja Nato

Venäjän ulkoministeri käytti maanantain lehdistötilaisuutta hyväkseen saadakseen taas kerran moittia Kiovaa Minskin sopimuksen toimimattomuudesta.

Tämä asia noteerattiin myös Ukrainassa, jossa jotkut verkkolehdet kirjoittivat ulkoministeri Soinin todenneen Minskin sopimuksen olevan ainoa tiekartta eteenpäin Ukrainassa. Moni kirjoitti myös Soinin olevan huolestunut Etyj-tarkkailijoiden turvallisuudesta Itä-Ukrainassa.

Venäjä ei ota vastuuta

Lehdistötilaisuudessa Sergei Lavrov sanoi, ettei Venäjällä ole osuutta Ukrainan sodassa. Timo Soini totesi tiistaina tavatessaan suomalaistoimittajia Moskovassa, että Lavrovin asenne oli sama myös kahdenkeskisissä neuvotteluissa.

Sergei Lavrov ja Timo Soini Moskovassa 6. kesäkuuta 2016. Kuva: Anton Novoderezhkin / AOP

Kiistellyin kohta sopimuksessa on se, joka velvoittaa Kiovaa sopimaan Donbassin alueen tulevaisuudesta ja hallintomallista yhdessä Luhanskin ja Donbassin edustajien kanssa. Sopimuksessa ei sanota, ketä tarkoitetaan edustajilla.

Nato on pysyvästi paha peikko Venäjälle

Monissa tiedotusvälineissä Venäjällä kiinnitettiin huomiota ulkoministeri Lavrovin kritiikkiin Kiovaa kohtaan ja siihen, että hän yhdisti Ukrainan tilanteen Naton aktiivisuuteen Euroopassa.

– Nato käyttää Ukrainan tilannetta hyväkseen löytääkseen syyn olemassaoloonsa, Lavrov sanoi.

Naton rooli Euroopassa ja erityisesti sen itäosissa on jatkuva keskustelun ja kritiikin aihe Venäjällä. Timo Soinin vierailu sattui samalle päivälle, jolloin Baltops 2016 -sotaharjoituksen maihinnousu Suomeen alkoi.

Tämä antoi Russia Today -mediatalolle syyn sanoa Suomen sallivan sotilaallisen eskalaation Itämerellä.

Yleisesti voi kuitenkin todeta, ettei Suomen rooli harjoituksessa ole saanut suurta huomiota osakseen Venäjällä.

Ulkoministeri Lavrov totesi maanantaina, ettei Venäjä hyökkää Nato-maata vastaan. Timo Soini ei ollut varma, sanoiko Lavrov tahallaan juuri näin vai unohtuiko häneltä kenties, ettei Suomi ole Nato-maa.

– Toisaalta Venäjällä ajatellaan, että Suomessa kaikki on niin hyvin, ettei ole mitään syytä liittyä Natoon, Soini totesi.

Toiveissa kauppaa ja matkoja

Vain Suomen ja Venäjän suhteisiin liittyvä raportointi venäläisissä tiedotusvälineissä ulkoministereiden tapaamisen jälkeen keskittyi kauppamahdollisuuksiin.

Kummallakin maalla on kova halu löytää aloja, joilla voi käydä kauppaa EU-pakotteiden ja Venäjän vastapakotteiden ulottumattomissa.

Turismi on sellainen ala ja Sergei Lavrov sanoi maanantaina uskovansa sen uudelleenelpymiseen.

Lavrovin urheiluvamma

Venäjän ulkoministeristä Lavrovista kirjoitettiin ja kerrottiin ulkoministeri Soinin vierailun jälkeen huomattavasti enemmän kuin Soinista.

Ei jätetty huomioimatta sitäkään, että Lavrovilla oli käsi paketissa. Hän oli Venäjän ulkoministeriön tiedottajien mukaan loukannut kätensä pelatessaan kaveriporukassa jalkapalloa.

Soini tapasi myös muita

Ulkoministeri Lavrovin lisäksi Timo Soini tapasi Moskovassa kaksi oppositiojohtajaa ja joitakin kansalaisjärjestöjen edustajia.

Maanantaina Soinilla oli tilaisuus keskustella entisen pääministerin, nykyisen Kansallisen vapauspuolueen (PARNAS) puheenjohtajan Mihail Kasjanovin ja Jabloko-puolueen puheenjohtajan Grigori Javlinskin kanssa.

Tiistaina Soini tapasi Graždanskoe Sodeistvijen, Center for Support of Indegenious Peoples of the Northin, Amnesty Internationalin, Greenpeacen ja Human Rights Watchin edustajia.