1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltalaisyrityksen hurja suunnitelma: Asteroidista muokataan avaruusalus, joka lentää Maan lähelle

Asteroideista halutaan louhia platinan ja kullan kaltaisia arvomineraaleja. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa rahoittaa Kaliforniassa toimivan yrityksen tutkimusta.

tiede
Taiteilijan näkemys asteroidialuksesta.
Taiteilijan näkemys asteroidialuksesta.Made In Space / NASA

Kaliforniassa toimiva Made in Space -yhtiö on keksinyt hurjan suunnitelman, jolla se aikoo saada asteroidit lentämään haluttuun paikkaan kaivostoimintaa varten, kertoo Space.com-sivusto. (siirryt toiseen palveluun)

Ennestään on tiedetty, että osa asteroideista sisältää suuria määriä arvokkaita mineraaleja, esimerkiksi kultaa ja platinaa. Arvomineraalien louhiminen kaukana avaruudessa on kuitenkin niin suuri haaste, että niiden hyödyntäminen voi jäädä kaukaiseen tulevaisuuteen.

3D-tulostukseen erikoistuneen Made in Space -yhtiön idea on muovata asteroidista itsenäisesti liikkuva – ja lennättää se Maan läheisyyteen.

Made in Space lähettäisi asteroidille miehittämättömän avaruusaluksen, eräänlaisen avaruusrobotin. Seed Craft -nimen saaneen robotin tehtävä olisi asteroidilla olevia resursseja hyödyntämällä 3D-tulostaa yksinkertainen navigaatiojärjestelmä ja voimanlähde.

Niiden avulla asteroidi voitaisiin siirtää louhittavaksi "kaivosasemalle" esimerkiksi Maan tai Kuun läheisyyteen.

Saatuaan tehtävänsä päätökseen, avaruusrobotti 3D-tulostimineen siirtyisi seuraavalle asteroidille.

Nasa rahoittaa tutkimusta

Made in Spacella on kokemusta sekä avaruudesta että 3D-tulostuksesta. Se on muun muassa toimittanut Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle kaksi tulostinta. ISS:llä kojeita testataan siltä varalta, että tulevaisuuden pitkillä avaruuslennoilla voitaisiin tarvittaessa printata jokin välttämätön esine.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on vähintäänkin kiinnostunut Made in Spacen asteroidisuunnitelmasta. Nasa on myöntänyt yhtiölle 100 000 dollaria hankkeen tutkimiseen.

Yhtiön teknologiajohtaja Jason Dunn arvioi, että ensimmäinen Seed Craft voisi lähteä matkaan 30-luvun loppupuolella. Robottialus ottaisi kohteekseen Maan läheisyyteen tulevia asteroideja.

Avaruusaluksiksi muunnetut asteroidit eivät muistuttaisi perinteisiä ihmisen rakentamia raketteja, vaan ne toimisivat yksinkertaisella mekaniikalla.

Asteroidialuksen mekaaninen tietokone saattaisi muistuttaa antiikin Kreikassa kehitettyä Antikytheran konetta. (siirryt toiseen palveluun) Voimanlähde taas voisi olla jonkinlainen katapultti, joka viskoisi kivenjärkäleitä haluttuun suuntaan ja työntäisi samalla asteroidia vastakkaiseen suuntaan, kertoo Dunn Space.comille.

Hankkeella on edessään vielä monia ratkaisemattomia kysymyksiä. Esimerkiksi kaivostoiminta asteroidilla vaatii teknologiaa, jota ei ole vielä olemassa.

Lue seuraavaksi