1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tästä on jo 25 vuotta: Maailman suosituin poikabändi kaatoi joukoittain teinejä Suomessa

New Kids on the Block oli maailmalla tulikuumaa tavaraa keväällä 1991, kun bändi junailtiin keikalle Lahteen. Mäkimonttu keikkapaikkana kummastutti supertähtiä. Promoottori muistaa keikasta pyörtyneet pikkutytöt, joita oli joka puolella.

Kuva: Sanna Tella

Toukokuussa 1991 Lahden mäkimontussa kiehui ihmismeri valtavan esiintymislavan ympärillä. Kymmenet tuhannet teinitytöt kirkuvat amerikkalaisen poikabändin perään.

Maailmanlaajuisen suosion saavuttanut New Kids on the Block oli saatu keikalle keskelle Hämettä.

Nyykkärit saatiin Lahteen isojen Action-messujen ansiosta. Messuilla esittäytyivät ensimmäistä kertaa yhdessä lähes kaikki kotimaiset kulttuuri- ja urheilujärjestöt. Vajaan viikon aikana Messukeskuksessa kävi 50 000 ihmistä.

NKOTB kiersi keväällä -91 Euroopassa. Yleensä bändit pysähtyivät Tukholmassa, siihen aikaan ei juuri lahden tälle puolelle tultu. Sen hetken maailman ykkösnimi saatiin Suomeen bändin yhteistyökumppanin Coca-Colan avustuksella.

Kuva: Hanna Koivunen

– Bändi oli todella superkuumaa tavaraa joka puolella ympäri maailmaa. Ehdottomasti kuumin nimi, kertoo New Kids on the Blockia Lahdessa luotsannut, tunnettu suomalainen promoottori Risto Juvonen, jonka silloinen yritys Welldone oli tuomassa yhtyettä Suomeen.

Tyypillinen maailmanluokan rokkikeikka: Ei nimmareita

NKOTB-pojat tuotiin autolla takahuoneeseen ensin stadionin puolelle ja ajettiin sieltä autolla lavalle.

– Nimmareita ei jaettu. Se oli tyypillinen maailmanluokan rokkikeikka: äkkiä lavalle, soitto, autolla takahuoneeseen ja samantien seuraavaan kaupunkiin ja ulos maasta, luettelee Juvonen ja jatkaa, että olot Lahdessa olivat maailman suosituimmalle bändille aika karut.

Bändi oli todella superkuumaa tavaraa joka puolella ympäri maailmaa.

Risto Juvonen

– Ei meillä oikeastaan edes ollut mitään kunnon backstagea. 

Action-messujen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Pentti Heikkurinen muistelee, että sohviin sentään oli panostettu.

– Jostain saimme takahuoneeseen nahkasohvat.

Hänen mukaansa bändin pojat olivat kivoja ja hyvin käyttäytyviä nuoria miehiä.

– Ei ollut esimerkiksi alkoholin suhteen sellaisia ongelmia kuin joidenkin muiden rokkibändien kanssa siihen aikaan, sanoo Heikkurinen. 

– Pikkupoikahan ne olivat, kuittaa Juvonen.

New Kids on the Blockin Danny Wood ja Donnie Wahlberg haastattelussa vuonna 1991. Amerikkalainen poikabändi nousi Suomessakin suursuosioon 90-luvun alussa.

Ylimääräisiä lirvahti sisään

Pentti Heikkurisen mukaan Hennalan varuskunnasta oli saatu porukkaa järjestysmiehiksi. Monttuun ahtautui järjestäjien laskun mukaan noin 32 000 ihmistä.

Kun nuoret tytöt jonottavat syömättä ja juomatta, kirkuvat ja joutuvat hyperventilaatiotilaan, he pyörtyvät herkästi.

Risto Juvonen

Ympäröivät Salpausselän harjun metsät olivat täynnä nuoria. Turvatoimista huolimatta ylimääräisiä pääsi livahtamaan konserttialueelle.

– Teivaanmäen puolelta lirvahti järjestysmiesten ohi jonkin verran porukkaa. Meillä ei ollut resursseja enempään vahtimiseen, sanoo Heikkurinen.

Lahden mäkimonttu oli promoottori Risto Juvosen mielestä erikoinen ja hankala keikkapaikka. Bändin pojatkin ihmettelivät hyppyrimäkiä, muistelee Juvonen, jolle mieleen ovat tältäkin keikalta jääneet pyörtyneet pikkutytöt.

Pyörtyneitä oli Lahdessa paljon. Juvosen mukaan joka puolella makasi ihmisiä. Heidän siirtämisensä ensiapupisteeseen tai ambulanssin luo oli vaikeaa tungoksen vuoksi.

– Pikkutyttöjen keikoilla on aina paljon pyörtyneitä. Kun nuoret tytöt jonottavat tuntikausia syömättä ja juomatta, kirkuvat ja joutuvat hyperventilaatiotilaan, he pyörtyvät herkästi, pohtii Juvonen.  

Kuva: Anja Seppänen

Kirkuminen jatkui tuntikausia

Minna Lehmusvirta oli 14-vuotias, kun New Kids on the Block esiintyi Lahdessa mäkimontussa. Nyt, 25 vuotta myöhemmin, suurmäen alapäässä, Nyykkäreiden keikkapaikalla on maauimala.

– Se oli kuin kattila. Meteli oli hirveä. En nähnyt mitään, mutta kaikki kirkuivat suoraa huutoa.

Kirkuminen oli alkanut jonossa, jossa kului tuntikausia. Fanit kiljuivat "we want New Kids, we want New Kids..." ja lisäksi huudettiin omien suosikkien nimiä.

Kuva: Sanna Hyvönen

Jonossa myös kiisteltiin, oliko Jordan suklaasilmineen söpömpi kuin paha poika Donnie. Hetkittäin oli ihan vaan kakofonista kirkumista kirkumisen ilosta.

Jono kiemurteli urheilukeskuksesta satojen metrien päähän. Jotkut olivat jopa yöpyneet pari päivää jonossa päästäkseen ensimmäisten joukossa sisälle.

Minna kavereineen oli jonon keskivaiheilla. He eivät päässet lavan eteen.

Kuva: Sanna Tella

– Päädyimme jonnekin rinteen puoliväliin. Lava oli alhaalla, hän osoittaa.

Maailmanluokan supertähti heitti kuperkeikkoja suurmäen alastulorinteessä

Odottaminen ja jännittynyt tunnelma ovat jääneet keikasta parhaiten mieleen. Sydän hakkasi, melkein pyörrytti. Kohta ihanat pojat tulevat lavalle lähelle.

Keikasta Minnalla on hataria muistikuvia. Donnie juoksenteli suurmäen alastulorinteessä ja heitti kuperkeikkoja.

Se oli kuin kattila. Meteli oli hirveä.

Minna Lehmusvirta

– Se oli jälkeenpäin muisteltuna sydäntä särkevää. Pojat näyttivät kaikki temppunsa, miten lava otetaan haltuun.

Tytöt osasivat laulujen sanat ulkoa, ja koko monttu lauloi mukana.

Minna Lehmusvirta ei muista, oliko heillä keikalla yllään bändipaitoja tai muuta fanikamaa. Huiveja ainakin oli mukana, niitä heilutettiin.

– Luulen, että tuijotimme monttu auki poikia ja lauloimme mukana.

Minnan suosikki oli Donnie, bändin hurjimus. Kaikki Nyykkäri-pojat olivat mielettömän söpöjä 14-vuotiaan silmin katsottuna.

– Miesmakuni on varmaan vähän muuttunut. Pojat eivät enää näyttäneet niin söpöiltä, kun kävin netissä katsomassa vanhoja kuvia, naurahtaa Minna.

Maailman kuumin nimi kotikaupungissa

Sen hetken ykköspoikabändin saapuminen kotikaupunkin tuntui huikealta.

– Ja se, että pääsimme sinne. ja iskä ja äiti antoivat luvan. Jälkeenpäin muualla asuneet kaverit ovat ihmetelleet, että 'vau, olitko sä siellä!' Se oli aikamoinen tapaus, muistelee Minna Lehmusvirta.

Pojat eivät enää näyttäneet niin söpöiltä, kun kävin netissä katsomassa vanhoja kuvia.

Minna Lehmusvirta

Konserttilippu oli aarre, jota säilytettiin kauan keikan jälkeen Teinikalenterin tai päiväkirjan välissä. Liput New Kids on the Blockin -konserttiin Lahdessa maksoivat 155 markkaa.

Lehmusvirran mukaan fanittaminen oli tärkeä osa aikuiseksi kasvamista.

– Nuorelle tytölle fanittamisen kohde on ihana. Saavuttamaton ja kaukainen. Saa pään pyörälle.

Konsertti oli nuoren fanin onnen hetki. Siinä tunsi kuuluvansa johonkin suurempaan, olevansa osa jotain hienoa.

Harmi vaan, että konsertti oli ohi nopeasti.

– Se oli yksi hujaus ja se oli ohi. Onko enää mitään, mitä odottaa? Tuntui, että elämässä ei ole enää sisältöä... ainakaan seuraavaan viiteen minuuttiin, naurahtaa Minna, joka teinityttönä unelmoi itsekin olevansa joskus poptähti.

Popparia entisestä Nyykkäri-fanista ei kuitenkaan tullut. 

– Minusta tuli sairaanhoitaja, tarkemmin sanottuna anestesiahoitaja. Yleisöni on unessa ja valvon vierellä, että kaikki sujuu hyvin.

Nyykkärit piipahtivat Lahdessa oikeiden tähtien tavoin. Nopeasti esiintymispaikalle, lavalle, show ja seuraavalle keikkapaikalle. Nimmareita ei jaettu. Kuva: Hanna Koivunen