1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Luonnonmukaisuus ja hyötyviljely näkyvät tämän ajan pihasuunnitelmissa

Seinäjoen asuntomessuilla tonttien korkeuserot ovat yllättävän suuria ja tontit kivikkoisia. Kivenmurikoita onkin hyödynnetty niin suunnittelussa kuin rakentamisessakin. Joka pihalla pyritään kuitenkin helppohoitoisuuteen ja halutaan viljellä myös jotakin suuhunpantavaa.

Tonteilta kaivetuista kivistä on tehty aitauksia ja rajattu korkeuseroja. Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Seinäjoen Asuntomessualueella metsämaisema näkyy liki joka kodin ikkunnoista ja muutamista näkyy myös Kyrkösjärvi.

– Luonnonmukaisuus, helppohoitoisuus ja hyötyviljely ovat pihojen tärkeimmät asiat, kertoo asuntoalueelle kahdeksan pihaa suunnitellut Pro Agria Etelä-Pohjanmaan maisemasuunnittelija Marika Turpeinen.

– Omalta pihalta halutaan suuhunpantavaa. Omenapuiden ja marjapensaiden lisäksi myös yrttejä.

Maisemasuunnittelija Marika Turpeinen on suunnitellut kahdeksan pihaa Seinäjoen Asuntomessuille. Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Poikkeuksellisia korkeuseroja

Lakeudella maaston korkeuserot ovat pieniä, mutta asuntomessualue on poikkeus.

– Tämä on epätyypillinen eteläpohjalainen ympäristö. Joka tontilla on isot korkeuserot ja niiden miettiminen on tuottanut päänvaivaa, sanoo Turpeinen.

Maisemasuunnittelija on ratkaisut ongelman porrastamalla ja luiskoja rakentamalla. Talojen alta on louhittu myös valtava määrä niin isoja kuin pieniäkin kiviä. Kivenmurikoista on tehty tasanteita ja niitä on hyödynnetty kiviaitoina.

Porrastettua piharakentamista Seinäjoen Asuntomessuilla. Kuva: Pasi Takkunen/Yle

– Nurmikkoa ei kannata perustaa heti kiviaidan viereen, koska nurmikon leikkaaminen on silloin vaikeaa. Järkevää on reunustaa kiviaita esimerkiksi sepelillä ja betonikivillä, neuvoo Turpeinen.

Kunttaa monessa käytössä

Rakennustyöt ovat osin vahingoittaneet alueen metsäistä luontoa. Kunttaa, sammaleista metsänpohjaa, onkin jouduttu tuomaan käärökaupalla. Kunttaa on levitetty niin yleisille messualueille kuin myös pihoihin sekä esimerkiksi kadun ja rakennusten väliin.

Kunttaa asennetaan Seinäjoen Asuntomessualueella. Kuva: Pasi Takkunen/Yle

– Tärkeää kunttalle on tasainen hiekkapohja ja kastelu ensimmäisenä kesänä, mutta jatkossa sitä ei tarvitse hoitaa, Marika Turpeinen tietää.