1. yle.fi
  2. Uutiset

Paikalliset haluavat Ajoksen hiekalle – kaupungin mielestä virallisia uimarantoja jo tarpeeksi

Kemin Ajoksen uimarannan uudelleen käyttöä vaativan Facebook-ryhmän perustaja Eija Kantola ei ole luovuttanut, vaikka rannan uusi kukoistus antaa odottaa itseään.

uimarannat
Sandaalit hiekkarannalla Kemin Ajoksessa
Kati Siponmaa / Yle

Kemin kaupunki ei varsinaisesti vastusta Ajoksen uimarannan kunnostusta, mutta asia ei ole ollut isommin esillä viime aikoina.

– Tällä hetkellä ollaan odottavalla kannalla. Joku aika sitten laitoin kyselyä yhdyskuntatekniikan puolelle ja sieltä asia siirrettiin liikuntapuolelle ja sieltä vastattiin, että ota maankäyttösuunnittelijaan yhteyttä. Häneltä odottelen vielä vastausta, päivittää Eija Kantola.

Kantola on Ajoksen uimarannan uudelleen käyttöä vaativan Facebook-ryhmän perustaja. Vuonna 2012 perustetussa ryhmässä on jo liki tuhat jäsentä.

Lapset syövät eväitä Ajoksen hiekkarannalla
Vaikka Ajos ei ole virallinen uimaranta, niin kauniina kesäpäivänä se vetää viettämään aikaa rannalle.Kati Siponmaa / Yle

Haastaisinkin meidän lakimies Santeri Lindholmin selvittämään tätä Natura-asiaa.

Eija Kantola

Ajoksen uimarannan kunnostamista hidastaa alueen kuuluminen Naturaan (siirryt toiseen palveluun). Natura-näkökulmasta uimarantahankkeesta pitäisi tehdä niin sanottu Natura-tarvehankinta, jotta voidaan varmistua siitä, ettei hankkeella ole merkittävästi heikentäviä vaikutuksia alueen suojeluperusteisiin.

Kantola kertoo kulkeneensa edellisenä kesänä "nokka kiinni maassa" etsien merkkejä esimerkiksi suojellusta ruijanesikosta.

– Haastaisinkin meidän lakimies Santeri Lindholmin selvittämään tätä Natura-asiaa, että miten ruijanesikon ja muiden kasvien kanssa on, kasvavatko ne täällä risukossa enää ollenkaan. Toivoisin, että Santeri ottaisi haasteen vastaan ja asia lähtisi etenemään.

Lindholmin ensireaktio haasteeseen on, että lakiasiat ovat selvitettävissä.

– Tämä asia ei ole vielä minun työpöydälle tullut, mutta tottakai sitä voi edistää lakiasioiden puolesta, mikäli kaupunki haluaa rannan kunnostaa, Lindholm sanoo.

"Kemin Riviera" kuntoon vaikka talkoovoimin

Kantolan mielestä rannan kunnostus ei vaatisi mahdottomia. Kaupungille rahallinen satsaus olisi joitain tuhansia ja Kantola uskoo talkoovoimaakin löytyvän.

– Ajotie tänne pitäisi kunnostaa ja tehdä vessat sekä mahdollisesti laavupaikka virkistysalueeksi. Uimarannalta pitäisi siistiä risukot, ei kokonaan, vaan sellainen sopivan kokoinen alue, Kantola luettelee.

Kun Ajos ei ole kaupungin virallinen uimaranta, niin Ajoksentieltä rantaan menevään risteykseen ei voida myöskään uimaranta-kylttiä laittaa. Kantola sanoo, että kunnostamisen jälkeen kyltin lisäksi voisi laittaa paitsi tienhaaraan, myös moottoritien varteen isot mainokset siitä, että "Kemin Riviera" on käytössä.

Kantola visioi, että menneiden aikojen tapaan rannalta voisi ostaa jonkun yrityksen toimesta myös virvokkeita.

– Itsekin olin lapsena viltin ja eväiden kanssa usein nauttimassa täällä kesäpäivistä. Ja jätskiraha oli tietysti mukana, että sai sen eskimopuikon ostaa, kun täällä oli silloin se kioski, Kantola muistelee.

Kaupungin mielestä uimarantoja on jo tarpeeksi

Nykyisen ajotien ja paikoitusalueen saa kunnostaa esimerkiksi lanaamalla. Mikäli ranta-aluetta halutaan kunnostaa raivaamalla tai kaivamalla, sitä varten pitäisi tehdä hoito- ja käyttösuunnitelmat.

– Kemin kaupunki ei katso tarpeelliseksi tehdä suunnitelmia, sillä virallisia uimarantoja on riittävästi, sanoo maankäyttösuunnittelija Peter Brusila.

Brusilan mukaan yrityksillä ja yhteisöillä on mahdollisuus hakea EU-rahoitusta suunnitelmien tekemiseen ja hakea lopulta kunnostustöille lupaa Lapin ELY-keskukselta.

Lue seuraavaksi