1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lappiin luvassa lunta ja myrskytuulta – alkaa torstain vastaisena yönä

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä Keski- ja Pohjois-Lapissa voi tulla useita senttejä lunta. Samalla tuuli tuivertaa puuskissa jopa 20 metriä sekunnissa.

Kesä kukkii Muoniossa 16.6.2014 klo 13.30. Kuva: Antti Salo

Ylen meteorologi Toni Hellinen kertoo, että sää alkaa Lapissa muuttua jo tiistain aikana, kun Keski- ja Pohjois-Lapissa on pilvistä ja liikkeellä on sadekuuroja. Etelä-Lapissa sadekuuroja esiintyy tiistai-illan tunteina lännestä alkaen.

– Tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana sateiden osalta tilanne alkaa mennä kehnompaan suuntaan. Keskiviikko on hyvin sateinen päivä, jatkuvaa sadetta on luvassa suuressa osassa Lappia ja vettä kertyy runsaasti. Myös tuuli alkaa voimistua.

– Keskiviikkoilta ja seuraava yö, Keski- ja Pohjois-Lapissa ja myöhemmin yöllä Etelä-Lapissakin osa sateista voi tulla lumena. Sadealue näyttää niin voimakkaalta, että lunta saattaa kertyä jopa useita senttejä. Ja saa nähdä pitääkö aura-autoja laittaa liikkeelle. Samalla tuulenpuuskat ovat Lapissa jopa vaarallisen voimakkaita.

Eniten Keski-Lappiin

Runsaimmat lumisateet kertyvät Hellisen mukaan Keski-Lappiin. Myös voimakkaimmat tuulenpuuskat tuivertavat Keski-Lapissa.

– Voi olla, että Pohjois-Lappi saa osansa keskiviikkona voimakkaista tuulenpuuskista. Nämä tuulenpuuskat voivat olla maa-alueilla jopa 20 metriä sekunnissa.

Pohjoisilla merialueilla ja maa-alueillakin keskiviikon aikana ja viimeistään torstaina tuulenpuuskat voivat olla vaarallisen voimakkaita.

Lämpötilat ovat lähipäivinä yleisesti Lapissa alle viittä astetta. Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina lämpötila on alle kymmenen astetta.

Toni Hellisen mukaan tuuli alkaa hellittää perjantain kuluessa. Matalapaine antaa siinä vaiheessa periksi.

– Viikonloppuna tuulten osalta tilanne normalisoituu, mutta pilvistä, epävakaista ja koleaa säätä on luvassa lauantaina ja sunnuntaina. Perjantai näyttäisi olevan poutaisempi päivä.