1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kesä on uskonnollisten suurtapahtumien sesonki, mutta miten ne eroavat toisistaan?

Kesä on uskonnollisten suurtapahtumien sesonkiaikaa. Tapaamisissa käy yhteensä jopa 150 000 ihmistä ja niiden järjestämiseen osallistuu tuhansia talkoolaisia. Tapahtumilla on paljon yhteistä, mutta myös eroja löytyy niin kokoontumispaikoissa kuin ohjelmasisällöissä.

Kuva: Lähetysjuhlat Rovaniemellä 2015

1

Lähetysjuhlat, Vihti

Lähetysjuhlat on kirkon kansainvälisen toiminnan laajin vuotuinen tapahtuma. Lähetysjuhlilla esitellään Lähetysseuran ja sen ulkomaisten yhteistyökumppaneiden työtä eri puolilla maailmaa. Ohjelma sisältää ajankohtaisen lähetystyötiedon lisäksi musiikkia, draamaa ja kirkkotapahtumia. Suurin osa ohjelmasta on kuitenkin juhlateltassa. Vihdin Lähetysjuhlille odotetaan noin 5 000 kävijää ja tapahtumassa on myös turvapaikanhakijoiden oma ohjelmanumero.

Kuva: Lähetysjuhlat Rovaniemellä 2015

2

Jehovan todistajien konventti, Helsinki

Jehovan todistajien kansainvälinen konventti kokoaa Messukeskukseen 11 000 vierasta juhannuksena. Yli puolet kävijöistä on kansainvälisiä kutsuvieraita viidestä eri maasta, pääasiassa Yhdysvalloista. Ohjelma, eli hengelliset puheet sekä musiikki- ja videoesitykset tulkataan viidelle eri kielelle ja välitetään netin kautta rinnakkaistapahtumiin muualle Suomeen ja Baltiaan. Kutsuvieraille järjestetään runsaasti myös muuta ohjelmaa, kuten vierailut Nuuksioon, Porvooseen ja Suomenlinnaan.

Jehovan todistajien seurakuntien vanhinten salainen ohjekirja. Kuva: Jehovan todistajien kirja / Yle Uutisgrafiikka

3

Helluntaiseurakuntien Juhannuskonferenssi, Keuruu

Suomen helluntaiseurakuntien Juhannuskonferenssi on jokavuotinen kesäjuhla, joka kokoaa kymmeniä tuhansia ihmisiä Keuruun raamattuopistoalueelle. Tapahtuman ohjelmaan kuuluu yhteislaulua, ja konferenssissa esiintyy maailman luokan gospelartisteja. Lapsille ja nuorille on oma tapahtumateltta.

Kuva: Helluntaiseurakuntien Juhannuskonferenssi

4

Suviseurat, Tornio

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen jokavuotinen kesäjuhla ja Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma, joka houkuttelee noin 75 000 kävijää. Yli puolet vieraista on lapsia ja nuoria. Puheista, virsistä ja Siionin lauluista koostuva seuraohjelma sijoittuu valkoiseen juhlatelttaan. Koko alueella on kerrallaan käynnissä vain yksi ohjelmanumero. Kävijät myös yöpyvät Suviseura-alueella, joka rakennetaan aina alusta loppuun saakka kulloisellekin tapahtumapaikalle.

Kuva: Vaasan Suviseurat 2015

5

Evankeliumijuhla, Virrat

Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys järjestää vuosittain valtakunnallisen Evankeliumijuhlan, joka kerää noin 15 000 kävijää. Juhlakentän ohjelma koostuu puheista, raamattuopetuksesta, Siionin kannel -laulukirjan lauluista ja musiikkiesityksistä. Evankeliumijuhlan yhteydessä on myös kirkkokonsertteja sekä omaa ohjelmaa lapsille ja nuorille. Lisäksi perjantai- ja lauantai-iltana on Riemumessu.

Kuva: Evankeliumijuhla 2015 / Seppo Pitkänen

6

Herättäjäjuhlat, Vantaa

Herättäjäjuhlat on körttien suurin vuosittainen kokoontuminen. Kymmenien tuhansien kävijöiden kesätapahtuma vietetään perinteisesti taivasalla. Siionin virret lauletaan ilman säestystä ja Herättäjäjuhlien ehkä omintakeisin tapa on juhlaväen polvistuminen yhteiseen rukoukseen päätösseurojen viimeisen puheen lopuksi. Kaikki osallistujat auttavat myös katsomon purkamisessa, joten urheilukentän kokoinen penkkirivistö on siistissä nipussa muutamassa minuutissa. 

Kuva: Herättäjä-yhdistys

7

Suvijuhlat, Vantaa

Lestadiolaiseen herätysliikkeeseen kuuluva Rauhan Sana -yhdistys tekee kristillistä lähetystyötä Suomessa ja ulkomailla. Suvijuhlien ohjelmassa on suurimmaksi osaksi raamattuopetusta, mutta myös yhteyslaulutilaisuuksia, sekä omaa ohjelmaa nuorille. Suvijuhla tarjoaa kävijöilleen lisäksi keskustelu- ja esirukouspalvelua. Rauhan Sana odottaa Vantaan Energia Areenalle muutamia tuhansia kävijöitä.

Kuva: Rauhan Sana / Tapani Rantakokko