Perinteinen porilainen kustannusyhtiö Kehitys katoaa

Sanomalehti Uuden Ajan taustalla ollut porilainen kirjapaino- ja kustannusyhtiö Kehitys yhdistetään useiden muiden demarien lehtiyhtiöiden kanssa Eteenpäin Oy:ksi. Kehitys ei ole enää viime vuoden kevään jälkeen omistanut Uuden Ajan kustannusyhtiötä Ajan Sanaa.

Pori
Kehitys kirjapaino kirja painettu 2010
Kehitys Oy toimi muun muassa kirjankustannusalalla.Antti Laakso / Yle

Perinteinen porilainen kustannusyhtiö Kehitys katoaa lopullisesti yrityskentältä. Yhtiö aiotaan naittaa yhteen useiden muiden sosiaalidemokraattisten lehti- ja kustannusyhtiöiden kanssa Eteenpäin Oy:ksi.

Uuteen Eteenpäin-yhtiöön liitetään myös Suomen Viestintärahoitus, Aatteen Työ, Eteenpäin-Osakeyhtiö, Viikko-Häme, Kili, Mikkelin Työväenlehti ja Viikko-Media. Tavoiteena on vähentää pöytälaatikkoyhtiöitä. Suuri osa liitettävistä yhtiöistä on julkaissut aiemmin työväenlehteä.

Yli 100-vuotias historia

Kehitys Oy on osa satakuntalaista ja porilaista sosiaalidemokraattista historiaa.

Kehitys Oy:n edeltäjä Osuuskunta Kehitys perustettiin vuoden 1905 suurlakon jälkeen julkaisemaan työväenlehteä. Esimerkiksi merkittävä porilainen työväenjohtaja Eetu Salin istui ennen sisällissotaa Kehityksen johtokunnassa.

Kehitys omisti vielä äskettäin Porissa kirjapainon ja menneisyydessä myös kirjakaupan. Yhtiö omisti kustannusyhtiö Ajan Sanaa, joka puolestaan julkaisee porilaista demarilehti Uutta Aikaa.

Lehden napanuora katkaistu

Kehityksen katoaminen ei vaikuta Uuden Ajan julkaisuun, sillä viime vuonna Ajan Sana siirtyi kokonaan porilaisten demariyhdistysten eli Salin-säätiön, demarien kunnallissäätiön ja paikallisdemarien tukiyhdistyksen haltuun.

Samalla nämä yhdistykset luopuivat Kehityksen omistuksesta, ja Kehitys siirtyi lähes täysin Suomen Viestintärahoituksen omistukseen. Kehityksen osakkeita on edelleen myös yksityishenkilöillä, sillä yhtiöllä on ollut runsaasti pienosakkaita.

Suomen Viestintärahoitus puolestaan on SDP:hen kytkeytyvä sijoitusyhtiö. Se teki viime vuosisadan loppupuolella hyviä kauppoja viestintäyhtiöiden osakkeilla ja keräsi merkittävät pääomat. Viestintärahoitus on siis merkittävin uuteen Eteenpäin-yhtiöön yhdistettävistä yhtiöistä.