Kiina vaatii muslimialueen asukkailta DNA-näytteitä

Kiinan ja muslimivähemmistön välejä Xinjiangin maakunnassa kiristävät myös rajoitukset muslimien paastokuukauden ramadanin viettämiseen.

Pieni uiguuripoika asettelee rukousmattoaan moskeijan lattialle Kashgarissa Xinjiangissa. Kuva on vuodelta 2008. Kuva: Diego Azubel / EPA

Luoteis-Kiinassa Xinjiangin maakunnassa on alettu vaatia DNA-näytteitä passihakemuksen oheen, kertovat paikalliset tiedotusvälineet

Kesäkuun alussa voimaan tullut päätös koskee Yilin aluetta, joka on Kiinan ainoa kazakkien autonominen alue. Passien ja Taiwanin-, Hongkongin- ja Macaon-viisumien uusimiseen vaaditaan sormenjäljen lisäksi DNA- ja ääninäyte.

Yilin kazakit ovat muslimeja, kuten Xinjiangin uiguuritkin, joita maakunnan väestöstä on nykyisin runsaat 40 prosenttia. Kazakkeja Xinjiangissa on hieman yli kuusi prosenttia. 

Xinjiangiin on muuttanut yhä enemmän Kiinan valtaväestöä etenkin 1990-luvulta alkaen. Varallisuus- ja etniset jännitteet ovat aiheuttaneet kitkaa ja levottomuuksia.

Uiguurit vaativat oikeutta harjoittaa omaa uskontoaan ja kulttuuriaan. Kiina on enenevässä määrin syyttänyt uiguureja järjestäytyneestä separatismista ja terrori-iskuista.

Viranomaiset rajoittavat ramadania

Muslimien juuri alkanut paastokuukauden ramadanin alkaminen kiristää hallituksen ja vähemmistön välejä entisestään. Ramadan on muslimien tärkein uskonnollinen juhla. Sen aikana he eivät periaatteessa syö tai juo kuin auringonlaskun ja -nousun välisenä aikana.

Viime viikolla Kiinan hallitus antoi julistuksen, jonka mukaan Xinjiangissa ei ole koskaan ennen ollut yhtä laajoja uskonnollisia vapauksia. 

Julistuksesta huolimatta virkamiehiä, opiskelijoita ja alaikäisiä on tänäkin vuonna kielletty osallistumasta ramadanin paastoon tai uskonnollisiin seremonioihin. Viime vuosien kokemuksen osoittavat, että paastoamisesta kiinni jäänyt virkamies voi menettää työpaikkansa sekä kommunistipuolueen jäsenkirjan ja sen takaamat etuudet.

Lisäksi monin paikoin Xinjiangissa on määrätty ravintoloita pitämään ovensa auki myös ramadanin ajan.

"Moskeijoita valvotaan kellon ympäri"

Uiguurien maanpakolaislähteiden mukaan Xinjiangissa on pidätetty useita ihmisiä ramadanin juhlimisen vuoksi. Poliisi syyttää heitä propagandan levittämisestä, Uiguurien maailmankongressin WUC:n edustaja Dilxat Raxit kertoi Radio Free Asia (siirryt toiseen palveluun) -kanavalle. 

– Uiguureja on kielletty poistumasta kotoa ramadanin aikana. Jos he poistuvat, heidän on kerrottava viranomaisille, minne he menevät ja miksi. 

Moskeijojen työntekijöille tarjotaan Raxitin mukaan rahaa, jotta he auttaisivat moskeijoihin sijoitettuja turvallisuusjoukkojen jäseniä. Nämä valvovat rakennuksia kellon ympäri, Raxit kertoo.