Viisi kaljaa ja uimaan – känniuinnissa testataan humalaisen uimataito

Rajamäen uimahallissa Nurmijärvellä toteutetaan lauantaina Känniuinti-koe, joka näyttää miten alkoholi vaikuttaa uimarin kuntoon.

Kotimaa
Uimari kuvattuna veden alla
Hukkuvat kilpauimarit Riihimäellä liian raskaiden käyttömaksujen alle?Yle

Viime vuonna Suomessa hukkui 94 henkilöä ja vuotta aiemmin peräti 152. Tämän vuoden mustan tilaston lukumäärä oli vappuun mennessä jo 26.

Kun Nurmijärvellä Rajamäen uimahallissa pohdittiin, mikä olisi paras tapa kertoa ihmisille vesiturvallisuudesta, tultiin siihen tulokseen, ettei valistaminen perinteisellä kaavalla toimi. Piti keksiä jotain uutta.

Rajamäen uimahallin toimitusjohtaja Juha Ahonen sanookin, että vesiturvallisuus-sana itsessään tuskin herättää kenenkään mielenkiintoa.

Sen sijaan jos puhutaan_ känniuinnista,_ vastaanotto voi olla toinen.

Ensi lauantaina Nurmijärvellä Rajamäen uimahallissa kuuden aikuisen ryhmä suorittaa erilaisia uintitehtäviä ensin vesiselvänä ja sen jälkeen samat uudelleen muutamia alkoholiannoksia nautiskeltuaan.

Kello 15 alkava esitys järjestetään uimahallin ollessa normaalisti auki, jolloin polskijat pääsevät seuraamaan omintakeista oppituntia vesiturvallisuudesta.

Huonojen ideoiden huono päätös

Tarkoituksena on näyttää, että jo 0,5 promillen humala vaikuttaa niin fyysiseen kuin henkiseenkin suorituskykyyn. Ahonen sanoo, että henkiseen puoleen –ja etenkin siihen– on kiinnitettävä huomiota.

Promillet kun taikovat ihmisistä omasta mielestään voittamattomia superhenkilöitä.

– Sitähän sanotaan, että kahden kaljan jälkeen ei olla köyhiä ja kipeitä. Tahto on kova ja uhoa löytyy. Tulee tehtyä asioita, joita ei selvinpäin tekisi, Ahonen sanoo.

Viimeisen viidentoista vuoden aikana 86 prosenttia hukkuneista on ollut miehiä, joiden vedenvaraan joutumista on edeltänyt alkoholin juominen.

Maailman sivu humalapäissä on saatu huonoja ideoita, jotka ovat päättyneet vielä huonommin.

– Lähes jokainen suomalainen tietää varmasti jonkun, joka on hypännyt humalassa laiturilta tuntemattomaan veteen ja on kuollut tai istuu loppuikänsä pyörätuolissa, Ahonen sanoo.

Tavoitteena keskustelunavaus

Testiryhmän suorituksiin kuuluu 25 metrin uinti, 25 metrin pelastusuinti, pituussukellus, vaatteet päällä uiminen ja siirtyminen kylmävesialtaaseen suoraan saunasta. Hyväkuntoisista aikuisista koostuva testiryhmä juo enintään viisi alkoholiannosta olutta tai siideriä.

– Känniin meillä ei ole tarkoitusta heitä juottaa.

Rajamäen testi on kesympi versio Ruotsin vastaavasta, jossa miesten maailmanmestaruustason taitouintijoukkue joi itsensä tukevaan humalaan ja pulahti sitten altaaseen tekemään tuttua kisaohjelmaansa.

Hapuilevaahan uiminen oli ja yksi miehistä jouduttiin pelastamaan mahdolliselta hukkumiselta. Kokeesta tehtiin video, jota käytettiin viime kesänä vesiturvallisuusteeman keskustelunavauksena länsinaapurissa.

Se on myös Ahosen järjestämän tapahtuman tavoitteena.

– Tästä aiheesta ei ilmeisesti puhuta liikaa. Olisinpa väärässä kun sanon, että tänäkin kesänä tulee lukuisia hukkumiskuolemia. Järviä ja rantoja riittää tässä maassa ja sitä kautta myös mahdollisuuksia hukkumiselle. Moni niistä olisi ennaltaehkäistävissä.

Älä ui lähisaareen

Hän haluaa korostaa, ettei Känniuinnin tarkoituksena ole saunakaljan nautiskelun ja vedessä vilvoittelun pyhän liiton kieltäminen.

– Tärkeintä on saada ihmiset tiedostamaan, miten alkoholi heihin vaikuttaa. Että voi kyllä käydä kastautumassa, muttei ole järkevää lähteä uimaan lähisaareen, vaikka selvin päin se ei olisi homma eikä mikään.

Pahinta Ahosen mielestä on se, että jos koko seurue koostuu voimansatunnossa pullistelevista humaltuneista kesänviettäjistä.

– Jos itse haluaa juoda ja uida, pitäisi sitten ainakin huolta, että porukassa on joku, joka ei ole ottanut ja jolla on siksi älli päässä.

Ahonen sanoo, että kaikista parasta olisi kuitenkin olla kokonaan nautiskelematta alkoholia uinnin tai vesiliikenteen yhteydessä, mutta myöntää, että se voi olla kesäpäivänä hankalaa.