Lapin yliopisto alkaa periä kansainvälisiltä tutkinto-opiskelijoilta maksua

Lapin yliopisto alkaa periä lukuvuosimaksua osalta ulkomaalaisista opiskelijoista. Suuruudeltaan 8 000 euron lukuvuosimaksu koskee EU- ja ETA -alueen ulkopuolelta tulevia tutkinto-opiskelijoilta, jotka opiskelevat vieraskielisissä tutkinto-ohjelmissa.

Kotimaa
Lapin yliopisto
Lapin yliopistoMarjukka Talvitie / Yle

Lapin yliopistoon tulee vuosittain noin 70 kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa, joista kolme neljäsosaa EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta. Maksu ei koske vaihto-opiskelijoita tai tohtoriopiskelijoita.

Lukuvuosimaksuja aletaan periä muuttuneen yliopistolain vuoksi. Se velvoittaa kaikki Suomen yliopistot ottamaan maksut käyttöön. Samalla yliopistoilla tulee kehitettyä koulutusvientiään. Lapin yliopisto haluaa pitää lukuvuosimaksun sellaisena, ettei se häädä pois ulkomaalaisia opiskelijoita.

– Lapin yliopisto on kansainvälinen yliopisto, jossa joka neljäs uusi opiskelija on kansainvälinen. Maksuja määritettäessä on tähdätty siihen, että Lapin yliopisto säilyy houkuttelevana ja kansainvälisenä opiskeluyhteisönä myös jatkossa, yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola sanoo tiedotteessa.

Apuraha kattaa osan maksusta

Lapin yliopistossa otetaan maksujen myötä käyttöön myös apurahajärjestelmä. Lukuvuonna 2017-2018 kaikille opiskelijoille, joilla on velvollisuus maksaa opiskelustaan, myönnetään stipendi, joka kattaa vähintään puolet lukuvuosimaksun kustannuksista.

– Maksujen vastapainoksi on luotu apurahajärjestelmä, jonka avulla haluamme tukea parhaiden kykyjen opiskelua Lapissa ja lisätä Lapin yliopiston houkuttelevuutta, opetuksen tukipalveluiden palvelupäällikkö Merija Timonen kertoo yliopiston tiedotteessa.

Maksu koskee kaksivuotisia kansainvälisiä maisteriohjelmia, ja maksu on sama kaikissa ohjelmissa. Maksu koskee vain uusia opiskelijoita, jotka aloittavat syksyllä 2017.

Yliopiston hallitus päätti maksusta kokouksessaan tiistaina.