Hyppää sisältöön

Paritteluun hurahtaneiden tuholaisten loukutuksessa isketään heikkouksiin – luulevat pääsevänsä puuhiin

Kirjanpainajien aiheuttamia metsätuhoja pyritään ennakoimaan loukuttamalla niitä. Tuholaisia houkutellaan loukkuihin feromoneilla.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Metsäkeskus ja Luonnonvarakeskus pyrkivät ennakoimaan kirjanpainajien aiheuttamia metsätuhoja entistä paremmin pyydysten avulla. Jos yhdellä mittauspaikalla pyydyksiin kertyy yli 15 000 yksilöä, on pelkona, että tuholaiset leviävät terveisiin puihin.

Metsäkeskuksen metsänhoidon ja metsätuhojen asiantuntija Pekka Kuitunen kertoo, että seurantamittaukset palvelevat ennen kaikkea kannan ja mahdollisten metsätuhojen määrän ennakointia alueellisesti ja paikallisesti.

Kirjanpainajan toukkia paljastuu kaatuneen kuusen kaarnan alta. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Kuitunen kertoo, että Luonnonvarakeskuksen tavoitteena on seurannan avulla pystyä paremmin mallintamaan kirjanpainajan kannan vaihtelua.

Alueellisilla metsäkeskuksilla ja Luonnonvarakeskuksella on yhteensä 40 pyydyspaikkaa Etelä-Suomessa. Kaakkois-Suomessa seurantapaikkoja on kaikkiaan kuusi. Kirjanpainajia on kerätty loukkuihin jo viiden vuoden ajan. Kuoriaiset houkutellaan loukkuihin feromonituoksujen avulla.

Kirjanpainajien määrä voi tänä vuonna jopa kaksinkertaistua viime vuodesta Kaakkois-Suomessa. Kirjanpainajat ovat parveilleet ennätyksellisen aikaisin, joten tuholaisesta saatetaan nähdä kaksi sukupolvea. Kuiva ja lämmin kevät antoi kirjanpainajille tavallista enemmän lisääntymisaikaa.

Normaalisti kirjanpainaja lisääntyy uroksen kaivamassa kutukammiossa. Uros houkuttelee kutukammioonsa kahdesta neljään naarasta feromoneilla. Naaraat lähtevät parittelun jälkeen kaivamaan omia käytäviään.

Esimerkiksi kesällä 2013 kirjanpainaja ehti tehdä kaksi sukupolvea yhden kasvukauden aikana, mikä lisäsi räjähdysmäisesti kantaa.