Koe uusi yle.fi

Jalkapallon EM-kisoissa uudet säännöt: "Kentältäpoisto ja aloituspotku pistävät silmään"

Jalkapallon EM-kisoissa pelataan tänä kesänä eri säännöillä kuin kotimaisilla kentillä. Erotuomariasiantuntija Jari Vanhanen uskoo erityisesti kolmen muutoksen kiinnittävän katsojien huomion.

urheilu
Jalkapallo yleiskuva
Tomi Hänninen

Jalkapallon sääntömuutokset ovat astuneet voimaan kansainvälisillä kentillä tässä kuussa. Suomessa pelataan vielä tämä kesä vanhoilla säännöillä, joten yleisölle uudet säännöt näyttäytyvät ensi kertaa viikonloppuna alkavissa EM-kisoissa. Erotuomariasiantuntija Jari Vanhanen uskoo erityisesti kolmen muutoksen pistävän silmään.

1. Alkupotku

Katsojat näkevät todennäköisesti yhden uusista muutoksista heti pelin ensisekunneilla. Alkupotkussa saa potkaista uusilla säännöillä mihin suuntaan vain. Aiemmin on vaadittu potkua eteenpäin.

– Muutos on varmasti tervetullut, sillä nykyinen asetelma pakottaa vastaanottavan pelaajan vähän sääntöjen vastaisesti toiselle kenttäpuolelle. Heidän parastaan on nyt ajateltu ja potkun voi potkaista mihin vain.

2. Kentältäpoisto

Isoin ja toivotuin muutos liittyy Jari Vanhasen mukaan ilmeisen maalintekomahdollisuuden viemiseen. Kentältäpoistoon tulee siinä yhteydessä lievennys.

– Jos rikkomuksella on ollut tarkoitus ja mahdollisuus pelata palloa, selviää pelaaja lähtökohtaisesti varoituksella ja voi jatkaa peliä. Kaikki kiinnipitämiset ja käsivirheet johtavat silti edelleen kentältä poistamiseen.

Muutoksen taustalla on Vanhasen mukaan ajatus siitä, että rangaistuspotku on riittävä tuomio tilanteessa.

– Se palauttaa rikkomuksella viedyn ilmeisen maalintekomahdollisuuden suhteellisen tehokkaasti.

3. Paitsio

Paitsioon liittyvä muutos kohdistuu vapaapotkun paikkaan.

– Vapaapotku annetaan nyt siellä, missä paitsio varsinaisesti toteutui. Tähän asti se on annettu käytännössä siellä, missä pelaaja oli paitsioasemassa syöttöhetkellä. Vapaapotku voidaan siis joissain tapauksissa antaa myös omalta kenttäpuolelta, jos hyökkääjä palaa sinne paitsioasemassa ja osallistuu aktiivisesti pelaamiseen.

Muita muutoksia

Uudet säännöt pitävät sisällään useita muutoksia. Jari Vanhasen mukaan ne koskevat pääsääntöisesti harvinaisempia tapahtumia, eikä niitä nähdä joka pelissä tai edes joka vuonna. Esimerkiksi loukkaantumistilanteessa tällainen sääntö voi kuitenkin tulla eteen.

– Kun loukkaantunut pelaaja saa huoltoa kentällä, joutuu hän nykysääntöjen mukaan kentältä pois. Jatkossa, jos rikkojaa on varoitettu tai hänet on poistettu kentältä, voi rikottu pelaaja jatkaa peliään, jos hoito on ehditty tehdä ripeästi. Näin tasapuolisuus toteutuu eikä rikottu joukkue joudu pelaamaan vajaalla.

Kaikkia muutoksia Jari Vanhanen ei ala listata. Pienimmät niistä koskevat jo käytössä olleita tulkintaohjeita, jotka on nyt kirjattu selvyyden vuoksi sääntöihin.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa

A-studio

Rikosoikeusprofessori seksuaalisesta hyväksikäytöstä: Lasten kohdalla pitäisi tuomita useammin raiskauksena