Perussuomalaiset: Maakuntajohtaja ei voi olla automaattisesti demari

Satakuntaan etsitään uutta maakuntajohtajaa. SDP:n piirijohtaja Harri Lehtonen katsoo, että paikka kuuluu maakunnan suurimmalle kuntapuolueelle eli SDP:lle.

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
Perussuomalaisten logo.
Yle Uutisgrafiikka / Perussuomalaiset

Perussuomalaiset eivät hyväksy maakuntajohtajan paikan täyttämistä puoluejäsenkirjan perusteella.

Satakunnan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Harri Lehtonen katsoo, että paikka kuuluu lähtökohtaisesti demareille, koska SDP on viime kuntavaalien perusteella maakunnan suurin puolue. Lehtosen mukaan asiasta on hyvä yhteisymmärrys kokoomuksen ja keskustan kanssa.

Lehtosen kommentit ovat ärsyttäneet osaa perussuomalaisten kentästä pahasti. Ylen tietojen mukaan esimerkiksi Porin perussuomalaisissa katsotaan, että viime eduskuntavaalien tuloksen perusteella maakuntajohtajan paikka kuuluu ehdottomasti perussuomalaisille. Perussuomalaiset keräsivät eduskuntavaaleissa runsas vuosi sitten sosiaalidemokraatteja suuremman äänisaaliin Satakunnassa ja veivät maakunnassa ykkössijan.

Perussuomalaisten piirin puheenjohtaja Anssi Joutsenlahti sanoo, että mitään paikkoja ei pidä enää täyttää puoluekannan perusteella vaan tehtäviin pitää etsiä pätevimmät henkilöt. Joutsenlahden mielestä valittava voi olla sosiaalidemokraatti, mutta tämän täytyy siinä tapauksessa olla pätevin henkilö maakuntajohtajaksi.

Nykyinen maakuntajohtaja Pertti Rajala (sd.) jää eläkkeelle ensi vuonna.