Hyppää sisältöön

Kittilän Hiljaisuus-festivaalin vetäjät ihmeissään – Pienimuotoiseksi "epätapahtumaksi" aiottu festivaali kasvaa

Kittilän Kaukosen kylässä pidettävästä Hiljaisuus-festivaalista on tullut entistä meluisampi. Alun perin epätapahtumaksi suunniteltu festivaali vetää yhä enemmän väkeä puoleensa.

Viivi Roiha ja Sade Kamppila. Kuva: Uula Kuvaja

Luonto kääntyi jo heti avajaispäivänä Hiljaisuus-festivaalia vastaan. Koko tapahtuma piti polkaista käyntiin sirkustaiteilija Sanja Kososen ulkoilmaesityksellä keskiviikkoiltana, mutta lumimyräkkä ja tuulenpuuskat tulivat väliin, ja Kososelle Ounasjoen yli viritetty satametrinen vaijeri jäi ilman käyttöä. Nuorallakävelynumero on tarkoitus esittää samassa paikassa lauantaina.

Kittilän Kaukosen kylässä järjestettävä tapahtuma oli kutsunut tänä vuonna yhdeksi nimikkotaiteilijakseen kitaravirtuoosi Marzi Nymanin. Hän veti avajaisiltana esityksensä alusta loppuun asti Marja-Liisa Nummelan taiteilijatalossa, vaikka sähköt menivät poikki ainakin viisi kertaa show’n aikana. Nyman soittaa sähkökitaraa.

Hiljaisuus-festivaalin taiteelliset johtajat, Outi Tarkiainen ja Sakari Männistö. Kuva: Uula Kuvaja

– Siinä oli hauskoja hetkiä. Sähköt katkesivat toisinaan kesken kappaleen, mutta Marzi kokeneena esiintyjänä osasi kyllä ottaa tilanteesta ilon irti bändinsä kanssa. Hän laittoi vielä yleisönkin hommiin, Hiljaisuus-festivaalin taiteellinen johtaja Outi Tarkiainen kertoo.

Alun perin torstaille suunniteltu nykysirkusteosMetsäjouduttiin siirtämään perjantaille, sillä Sade Kamppilan ja Viivi Roihan paikkasidonnainen esitys olisi ollut mahdotonta vetää piiskaavassa sateessa ja kovassa tuulessa.Metsänidea on tietysti metsässä ja koko teos perustuu luontokokemukseen. Vielä torstai-iltana teoksen kävelyreitin varrelta käytiin korjaamassa kaatuneita puita.

Kittilän kirkko on yksi tapahtuman näyttämöistä. Kuva: Uula Kuvaja

Kittilän kirkko sentään piti torstaina pintansa ja siellä esiintyivät bandoneonisti Henrik Sandås sekä runoilija Juha Rautio. Olen monta kertaa miettinyt, miksi runoilijat ajattelevat olevansa kaikissa tilanteissa tekstiensä väkevimpiä tulkitsijoita. Nyt kävi niin, että Raution hieman voimaton runonlausunta jäi pahan kerran Sandåsin huikean virtuositeetin jalkoihin.

Kirkon penkillä, unen ja toden rajamailla, notkui kolmihenkinen saksalainen nykysirkusseurue, jonka Suomen vierailu oli alkanut kangerrellen. Ryhmän piti lentää keskiviikkona Helsingistä Rovaniemelle, mutta lento oli peruttu ja porukka neuvottiin lentokentältä Rovaniemen junaan. Siinä ei ollut enää maakuupaikkoja, joten seurue matkusti läpi yön päivävaunussa Lappiin.

– Olen pitänyt suomalaisia varautuneina, mutta tutustuimme todella moneen ihmiseen junassa, sirkustaiteilija Josa Kölbel iloitsi.

Bandoneonisti Henrik Sandås. Kuva: Uula Kuvaja

Metsään meni, koko porukka

Kansainvälisyys on Hiljaisuus-festivaalin silmiinpistävä piirre. Kaukosen kylässä Kittilässä asuu noin kolmesataa ihmistä, ja festivaalin aikana väkiluku nousee neljäänsataan. Iso osa tapahtuman taiteilijoista, työntekijöistä ja vieraista asuu kylän koululla tai kotimajoituksessa, ja osa heistä tulee ulkomailta.

Tapahtuman toisen taiteellisen johtajan Sakari Männistön mukaan ulkomaalaisia taiteilijoita on helppo houkutella Kittilään.

– He haluavat tulla eksoottiseen paikkaan myös luonnon takia, Männistö toteaa.

Männistö on yksi tapahtuman perustajajäsenistä. Idea festivaaliin syntyi, kun hän ja Hiljaisuus-festivaalin tuottaja Joonas Martikainen piipahtivat Kittilän Kaukosen kylässä vuonna 2010.

– Mietittiin, että olisi aika hienoa järjestää sellainen epätapahtuma, festivaali, jossa ei tapahtuisi liikaa eikä siellä olisi myöskään liikaa ihmisiä, Männistö sanoo.

Alkuperäinen idea on jo mennyt pieleen, sillä tapahtuma vetää yhä enemmän taiteilijoita ja yleisöä puoleensa. Siitä huolimatta Hiljaisuus-festivaali on yhä pienimuotoinen tapahtuma. Se järjestetään nyt 7. kerran.

Yleisöryntäys Ojanperän pirtti-iltamiin. Kuva: Uula Kuvaja

– Kaikki kasvaa, valitettavasti, Männistö hymyilee.

Tänään perjantaina katseet kohdistuvat Metsä-teoksen maailmanensi-iltaan, joka nähdään Kaukosessa asuvan metsänomistajan mailla.

Teos on jo herättänyt kansainvälistä kiinnostusta, ja se esitetään piakkoin myös Ranskassa. Ulkomaalaisilla tilaajilla ei aina kuitenkaan ole käsitystä siitä, mitä metsä tarkoittaa.

– Suomessa on ymmärretty, mikä ero on metsällä ja puistolla tai parkkipaikan vieressä olevalla kolmella puulla, sirkustaitelija Sade Kamppila sanoo.

Viivi Roihalle Metsä-teos edustaa täydellistä taiteellista riippumattomuutta.

– Haen tällä taiteellista vapautta, auktoriteettien ulkopuolella olemista, mutta sitten tässä kävi kuitenkin niin, että teoksen kysynnän takia, tässä joutuu tai pääsee taas takaisin siihen ympyrään, josta yritti pois, Roiha hymyilee.

Hiljaisuus-festivaalilla on hiljaista. Kuva: Uula Kuvaja
.
.