Näin Lappeenrannan länsialueen kouluverkkoa lähdetään mylläämään

Kaupunginvaltuuston linjaus ulottuu parinkymmenen vuoden päähän. Ensimmäiset uudisrakennukset voisivat valmistua 4-5 vuoden kuluttua.

Lappeenranta
Sammonlahden koulu Lappeenrannassa
Yle

Lappeenrannassa alkaa nyt länsialueen kouluverkon tarkempi suunnittelu. Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina keskittää kaupungin länsialueen koulut Sammonlahteen ja Lappeen kouluille. Lisäksi Kourulaan jää Kuusimäen koulu 1.- ja 2.-luokkalaisille.

Myös esiopetus keskitetään Sammonlahden koulukeskukseen ja Lappeen koululle.

Länsialueen päiväkoteja yhdistetään kouluverkon uudistuksen yhteydessä. Skinnarilan ja Liesharjun päiväkotien toimintaa siirretään Sammonlahteen rakennettaviin uusiin tiloihin.

Uus-Lavolan päiväkoti ja Sammonlahden vanha päiväkoti jatkavat toimintaansa. Kourulaan rakennetaan uusi päiväkoti ja sen yhteyteen tehdään tilat esikoululaisille sekä kahden ensimmäisen peruskoululuokan oppilaille.

Yläkoulujen määrä vielä päätettävä

Lappeenrannan kaupungin asemakaava-arkkitehti Matti Veijovuoren mukaan vielä on muun muassa päätettävä, tuleeko länsialueelle yksi vai kaksi yläkoulua.

Mikäli 7.-9. -luokkalaisten opetusta järjestetään Sammonlahden lisäksi myös Lappeen koulussa, nykyistä Lappeen päiväkotikoulua on tarpeen laajentaa.

Ensimmäiset uudisrakennukset muutaman vuoden sisällä

Valtuuston linjaus toteutetaan parinkymmenen vuoden sisällä.

– Alustavasti on arvioitu, että ensimmäiset uudisrakennukset valmistuisivat aikaisintaan 4-5 vuoden kuluttua. Lakkautettavat koulut jatkavat, kunnes uudet tilat valmistuvat, Veijovuori havainnollistaa.

Liikennejärjestelyt uusiksi

Valtuusto edellyttää myös alueen liikennejärjestelyihin muutoksia. Uusilla ratkaisuilla varmistetaan, että koululaiset pääsevät kouluun selkeästi jatkuvia ja turvallisia kevyen liikenteen reittejä pitkin.

Järjestelyjä tehdään useisiin eri kohtiin.

– Turvallisuutta parannetaan muun muassa katusaarekkeilla sekä risteysalueiden ja kadunylityskohtien liikennevaloilla. Helsingintien ja Skinnarilankadun liittymään rakennetaan alikulkutunneli, Veijovuori kertoo.