1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Paihola, Kontiolahti

Paiholan psykiatrinen sairaala muuttaa kaupunkiin – potilaita ei enää haluta piilottaa katseilta

Yli 60 vuoden ajan Pohjois-Karjalan psykiatriset potilaat hoidettiin Paiholassa, kaukana ihmisten ilmoilta. Nyt psyykeltään sairastuneita ihmisiä halutaan hoitaa samassa paikassa kuin muitakin sairaita. Paiholan kylässä toivotaan sairaalan päärakennukselle uutta käyttöä.

Paihola, Kontiolahti
Paiholan sairaala.
Sarah Laukkanen, Yle

Paiholan psykiatrisen sairaalan muutto on loppusuoralla. Kontiolahden Paiholasta siirtyi tiistaina kolme osastollista potilaita Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteyteen rakennettuun uuteen psykiatriataloon. Loput kolme osastollista muuttaa keskiviikkona.

Paiholassa on hoidettu psykiatrisia potilaita yli 60 vuoden ajan. Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän psykiatrisen palvelualueen johtaja Pekka Ropponen kertoo, että asenteet ovat muuttuneet paljon tuona aikana. Ennen psyykeltään sairastuneet hoidettiin syrjässä, kaukana ihmisten ilmoilta. Nyt heidät halutaan sinne, missä muitakin sairaita hoidetaan.

Psykiatrisen sairaalan muuton taustalla onkin esimerkiksi halu lisätä tasa-arvoa.

– Tänä päivänä halutaan, että kaikki potilaat riippumatta häiriöiden laadusta saisivat hoidon yhtä laadukkaasti ja keskeisen yhteistyön mahdollistavalla tavalla lähellä toisiaan.

Kyläläiset toivovat päärakennukselle uutta käyttöä

Sairaala jää tyhjilleen torstaina, kun muutto valmistuu.Päärakennuksen uusi käyttötarkoitus selviää lähikuukausina.Paiholan kyläläiset toivovat, ettei paikka jäisi tyhjilleen.

Tuo on aikamoinen kummituskartano, jos se on tyhjillään monta kymmentä vuotta.

Raija Rouhiainen

– Tuo on aikamoinen kummituskartano, jos se on tyhjillään monta kymmentä vuotta, sanoo Raija Rouhiainen.

Osa kyläläisistä muistaa vielä, kuinka sairaalan potilaat saattoivat ennen aikaan käydä seudun maatiloilla ja olla mukana talojen töissä.

Toki kylällä on sairaalan myötä ollut oma maineensa.

– Ei sitä silloin alkuun ilennyt sanoa, että Paiholassa asuu. Mutta sitten, kun tutustui kyläläisiin ja tuli mukaan kylän elämään, niin sitten on reilusti uskaltanut sanoa. Ainahan siitä kuittailua saa kuulla, kyllähän se on paljon leimannut kylää, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Saija Rouhiainen pohtii.

Asiaan on osattu suhtautua myös huumorilla. Kun kyläkirja aikoinaan julkistettiin, se sai nimekseen "Paihola, ei hullumpi kylä". Osa kyläyhdistyksen toimintaa on myös vuosittainen kylähullun valinta.

Lue seuraavaksi