1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

He kisaavat RKP:n johtajuudesta: politiikan konkari, tulevaisuuden kyky ja puoluekoneiston tuulettaja

Ruotsalaisen kansanpuolueen uusi puheenjohtaja on selvillä tänään klo 14 mennessä. Ennakkosuosikki Anna-Maja Henrikssonin haastajista Anders Adlercreutz ennakoi voittomahdollisuuksiensa parantuneen viime päivien aikana. Myös Ida Schauman on käynyt intensiivisen kampanjan.

politiikka
RKP:n logo.
Yle Uutisgrafiikka

Ennakkosuosikki Anna-Maja Henriksson kertoo odottavansa tulosta luottavaisin mielin. Hän ei arvioi, mennäänkö vaaleissa toiselle kierrokselle vai ratkeaako tulos jo ensimmäisellä.

– Minulle ei ole itseisarvo, että tuloksen pitäisi ratkeata ensimmäisellä kierroksella. Delegaatit päättävät, se jää nähtäväksi.

Vaakakupissa painaa se, haluaako RKP:n puoluekokous johtajaksi kokeneen ja tutun nimen vai uuden kasvon.

– Olen tottunut politiikassa monenlaisiin tilanteisiin, eikä tästä vaalista tule ennakkosuosikin paineita, Henriksson sanoo.

Jos Henriksson valitaan puheenjohtajaksi, myös ainakin yksi varapuheenjohtaja vaihtuu, sillä Henriksson ja nykyinen varapuheenjohtaja Mikaela Björklund ovat kummatkin Pohjanmaalta. Puheenjohtajiston tulee olla eri maantieteellisiltä alueilta.

Adlercreutz uskoo voittoon

Puheenjohtajan valitsee 250 äänioikeutettua, ja sunnuntain vastaisena yönä oli viimeiset mahdollisuudet vaikuttaa vaalin tulokseen.

Henriksson ja Schauman ovat kentälle entuudestaan tuttuja, mutta Anders Adlercreutzin mukaan viime hetken vaalityö puoluekokouspaikalla on tuottanut tulosta.

– Uuden kasvon pitää tehdä enemmän töitä kuin muiden, ja delegaattien (kokousedustajien) kanssa käytyjen keskustelujen perusteella voin sanoa että viime päivien aikana tilanteeseen on tullut muutosta.

Adlercreutzin mukaan iltapäivän tulos ei ole ennakkosuosikille kiveen kirjoitettu.

– Jos tulee toinen kierros, uskon että minulla on mahdollisuudet voittoon, tähän kisaan on tultu tosissaan, Adlercreutz sanoo.

Jos Adlercreutz ei tule valituksi, hän ilmoittanut harkitsevansa varapuheenjohtajakisaa.

Schauman soitti yli 300 jäsenelle

Ida Schauman on käynyt laajan kampanjan, soittanut enemmistölle puoluekokousedustajista, piirien puheenjohtajille, kaiken kaikkiaan yli 300 puolueen jäsenelle.

– Olemme käyneet ystävällisen, aika RKP-läisen kampanjan, Schauman arvioi.

Puolueen strategiassa tavoitellaan kymmenen prosentin potentiaalista kannatusta. Schaumanin mukaan se korkea, mutta suuntaa-antava.

– Pitää ajatella laajasti, "Think big", ja kannatuksemme voi nousta siten kuuteen–seitsemään, Schauman arvioi.

Hallitus tärkein tavoite

Kuka tahansa heistä tulee valituksi, hänen pitää kyetä korvaamaan tehtävästä luopuvan Carl Haglundin keräämät yli 20 000 ääntä, joista iso osa tuli suomenkielisiltä eli perinteisen kannattajakunnan ulkopuolelta. Seuraavien kolme vuoden aikana on viidet vaalit, joissa kaikissa kannatus mitataan.

– Meidän pitää tehdä aktiivista oppositiopolitiikkaa, näytätä että me olemme se pouolue joka tarvitaan osoittaa että RKP:tä tarvitaan hallituksessa, me olemme Sivistyspuolue, jolle kansainvälisyys, pohjoismainen yhteistyö on tärkeää, Henriksson sanoo.

Adlercreutzin mukaan RKP täyttää keskustaoikeistolaisen suvaitsevaisen puolueen tyhjiön, joka Suomessa nyt on.

– Jos katsotaan poliittista karttaa, jossa me ollaan keskiviivan oikealla puolella, pidämme suvaitsevaisuutta, kansainvälisyyttä ja yrittäjyyttä keskeisinä asioihin, ei sellä monta muuta puoluetta ole.

Erojakin löytyy

Kaikki kolme puheenjohtajaehdokasta pitävät RKP:ta liberaalina yleispuolueena, jonka pitää laajentua kielipuolueesta yli "Ankkalammikon".

Anna-Maja Henriksson, 52: Valttina kokemus

"Kokemus", "hyvä poliittinen pelisilmä", "lainsäädännön tuntemus". Näitä pidetään Anna-Maja Henrikssonin valttena.

Henriksson on toiminut oikeusministerinä ja istuu nyt kolmatta kauttaan kansanedustajana. Koulutukseltaan hän on varatuomari ja ammatiltaan pankkijuristi.

"Hän ei ainakaan sotkeudu eduskunnassa perustuslakiin, kun lakeja säädetään", kuuluu arvio puolueesta.

Henriksson veisi puoluetta nykyistä keskemmälle. Ykkösasioita hänelle ovat sosiaali- ja koulutuskysymykset sekä lapsiperheiden arki.

Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja HenrikssonPetteri Paalasmaa / AOP

Hän kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta hakisi sitä vasta neuvoa-antavan kansanäänestyksen jälkeen.

Henriksson hävisi vuonna 2012 puheenjohtajavaalissa Haglundille äänin 106–144. RKP:ssä arvioidaan, että oppositiojohtajana näkyvyyttä saaneen Henrikssonin tilaisuus, ja oikeastaan vuoro, päästä puolueen johtoon on nyt. Painetta ensimmäiselle naispuheenjohtajallekin on.

Onkin yllätys, jos näin ei käy. Toukokuussa Hufvudstadbladetin kyselyssä Henrikssonia ilmoitti tukevansa 107 puoluekokousedustajaa 250:sta, Schaumania 33 ja Adlercreutzia 25.

Eduskuntavaaleissa Henriksson keräsi vaalipiirissään Vaasassa toiseksi eniten ääniä, yli 10 000, eniten sai SDP:n Jutta Urpilainen, kolmas oli kokoomuksen Paula Risikko.

Henrikssonin heikkoutena pidetään räväkkyyden ja karisman puutetta. Puolueen imagon uudistamiseen tuttu kasvo ei oikein sovi.

Anders Adlercreutz, 46: Nurkkien tuulettaja

Anders Adlercreutz liittyi RKP:hen 2012, ja samana vuonna hänet valittiin Kirkkonummen kunnanvaltuustoon. Kansanedustajana hän istuu ensimmäistä kauttaan.

Poliittisella kentällä Adlercreutz määrittelee itsensä yrittäjäksi, joka kuuluu ammattiliittoon. Talouspolitiikassa hän jatkaisi Carl Haglundin talousliberaalia linjaa, mutta muuten hän tuulettaisi RKP:tä kunnolla.

Ensinnäkin RKP istuu hänen mielestään väärässä kohdassa eduskunnassa. Oikea paikka olisi kokoomuksen ja keskustan välissä. Hän harkitsisi myös sanan "ruotsalainen" poistamista puolueen nimestä, mikä olisi iso muutos.

Anders Adlercreutz
Anders Adlercreutzandersadlercreutz.fi

Adlercreutz pitää ehdokkaista tärkeimpänä sitä, että puolueelle tavoitellaan myös suomenkielisiä kannattajia. Hän yhdistäisi äidinkieleltään suomea ja ruotsia puhuvat lapset muita ehdokkaita rohkeammin samaan kouluun.

Natoon liittymisestä hän ei järjestäisi neuvoa-antavaa kansanäänestystä, kuten Henriksson ja Schauman vaan pitää eduskuntaa luontevana foorumina ratkaista asia.

Hän myös muuttaisi perinnettä, jonka mukaan RKP:n puheenjohtajapaikat jaetaan eri maantieteellisten alueiden kesken, koska haluaa keskittyä puolueen vaikutusvallan kasvattamiseen sisäisen vallan jakamisen sijaan.

Adlercreutz on puolueen kentällä melko tuntematon, mikä on hänen heikkoutensa. Jos puoluekokous pitää tärkeänä RKP:n ilmeen uudistamista, Henrikssonin etumatka sekä Adlercreutziin että Schaumaniin voi kaventua.

Ida Schauman, 27: Tulevaisuuden kyky

Toisin kuin Adlercreutz, Ida Schauman on nuoresta iästään huolimatta pitkän linjan rkpläinen, joka tuntee puolueen läpikotaisin. Hän liittyi nuorisojärjestöön 14-vuotiaana eli on ollut mukana politiikassa puolet elämästään. Viime vaalikaudella hän toimi kansanedustaja Thomas Blomqvistin avustajana.

Entinen viestintäkonsultti uudistaisi RKP:n tavan viestiä ja toimia. Schaumanin mukaan poliitikkopuheen pitää vaihtua ihmisläheisemmäksi, ja RKP:n tehdä enemmän aloitteita sen sijaan, että se reagoi muiden puolueiden avauksiin.

Ida Schauman
Ida Schaumanidaschauman.fi

Schaumanin työssä RKP-nuorten puheenjohtajana painottuvat opiskelu- ja koulutuskysymykset. Puheenjohtajana hän keskittyisi talouden elvyttämiseen ja työllisyyden parantamiseen muun muassa madaltamalla työllistämisen kynnystä.

Schaumania luonnehditaan puolueessa tulevaisuuden nimeksi. Hän määrittelee itsensä vapaamieliseksi, sosiaaliliberaaliksi feministiksi, jolle ihmisoikeudet ovat tärkeitä. Nato-kanta on kääntynyt varovaisen myönteiseksi.

Hän painottaa, että vaikka puolueen pitää hankkia suomenkielisiä kannattajia, sitä ei pidä tehdä ruotsinkielisen vähemmistön kustannuksella.

Lue seuraavaksi