1. yle.fi
  2. Uutiset

EU-tuomioistuin: Luvaton maahantulo ei ole pidätysperuste

Ranskassa kanaalitunnelin suulta pidätetyn ghanalaisen naisen ennakkotapaus koskee kaikkia Schengen-alueelle tulleita.

turvapaikanhakijat
Betonitunneliin johtavat junakiskot. Seinässä lukee "Eurotunnel"
Kanaalitunnelin suu Ranskassa. Yoan Valat / EPA

Schengen-alueen maat eivät saa panna alueelleen tulleita ihmisiä vankilaan vain siitä syystä, että heillä ei ole maahantulon edellyttämiä papereita, sanoo Euroopan unionin tuomioistuin.

Sen tiistaisen päätöksen mukaan vangitseminen on laillista vain, jos jotakuta vastaan on toisaalla jo aloitettu karkotusmenettely tai hän on palannut karkotuksen jälkeen.

Pidättäminen on laillista myös, jos on ilmeinen riski siitä, että ihminen alkaa piilotella karkotusmenettelyltä, oikeus sanoi. Sen mukaan pidätys ei missään tapauksessa saa ylittää puoltatoista vuotta.

Ennakkopäätös koskee ghanalaista Selina Affumia. Ranskan poliisi pidätti hänet vuonna 2013 kanaalitunnelin suulla, kun hän oli bussimatkalla Belgiasta Britanniaan toisen ihmisen belgialaisella passilla.

EU-direktiivi ylitti Ranskan lain

Ranska syytti Affumia laittomasta maahantulosta ja kehotti Belgiaa ottamaan hänet takaisin. Hän valitti pidätyksestä, ja Ranska siirsi asian EU:n tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Se päätti tiistaina, että pidätys rikkoo EU-direktiiviä. Perustelujen mukaan EU:n ulkopuolisen maan kansalaista ei saa pidättää vain sillä perusteella, että hän on tullut laittomasti valtion rajan yli.

Ranskan lain mukaan muun kuin EU-maan kansalainen voidaan tällaisessa tapauksessa panna vuodeksi vankilaan, mutta EU-tuomioistuimen mukaan direktiivi ylittää kansallisen lain.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi