Tanskan kansallisgalleria poisti "neekerit" ja "hottentotin" vanhojen teosten nimistä

Kansallismuseossa niin ei tehtäne, koska epätasa-arvosta kertovat nimet ovat osa teosten tarinaa, perustelee museon johtaja.

kulttuuri
Tanskan kansallisgalleria, SMK.
Tanskan kansallisgalleria, SMK.Liselotte Sabroe / Scanpix

Tanskan kansallisgalleria (siirryt toiseen palveluun) on korvannut vanhojen teosten nimistä 13 "neekeri"-sanaa "afrikkalaisella". Saman kohtelun sai yksi "hottentotti". Päätöksen koskemat teokset ovat vuosilta 1609–1959, kertoo museon kokoelma- ja tutkimuspäällikkö Peter Nørgaard Larsen Politiken (siirryt toiseen palveluun)-lehdelle.

Hänen mukaansa ratkaisu luopua siirtomaa-aikaisista nimityksistä on Amsterdamin Rijksmuseumin viimevuotisen päätöksen innoittama. Siellä on vaihdettu 233 teoksen nimi.

Rijksmuseumin intendentin Maria Holtorpin mukaan siinä ei ole mitään mullistavaa – eihän Rembrandtkaan nimennyt Yövartio-teostaan alkujaan niin, vaan nimessä oli parikymmentä sanaa, Holtorp kommentoi.

Ristituulta muissa museoissa

Päätös on herättänyt ristiriitaisia tunteita muissa tanskalaismuseoissa. Helsingørin merenkulkumuseon johtaja Ulla Tofte kehottaa museoita vastustamaan muutoksia yhdessä tuumin. Hänen mukaansa ne ovat karhunpalvelus, jolla kajotaan historiankirjoitukseen.

Kööpenhaminan Davids Samling -taidemuseoiden johtaja Kjeld von Folsach sen sijaan on ehdottomasti kansallisgallerian linjoilla.

Davids Samlingilla on paljon islamilaista taidetta. Teosta nimistä on kauan sitten siivottu siirtomaa-aika, von Folsach kertoo.

Kulttuuriministeri ei kommentoi

Tanskan kansallismuseon edustaja Camilla Mordhorst arvelee, että kansallismuseo pitänee vanhat nimet. Epätasa-arvo on osa teosten tarinaa, Mordhorst perustelee.

Kansallisgalleriassakaan vanhoja nimiä ei lakaista olemattomiin, vaan ne ovat vastakin luettavissa uuden nimen alapuolelta. Aarhusenin taidemuseon ARoS:n johtajan Erlend Høyerstenin mukaan se onkin olennaista. Historiallista tietoa ei pidä kätkeä arkistojen uumeniin pelkästään tutkijoiden saataville, hän sanoo.

Tanskan kulttuuriministeri Bertel Haarder on haluton kommentoimaan kansallisgallerian päätöstä, Politiken kirjoittaa.