1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Harvinainen kesämyrsky iskee pian – "Ei läheskään joka kesä tällaista Suomeen osu"

Kovimmat tuulet ovat tiedossa keskiviikkoiltana sekä keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Parin päivän aikana Lapissa voi sataa yhtä paljon kuin kesäkuussa keskimäärin.

Päivän sää 8. kesäkuuta.
Myrsky nousee keskiviikkona pohjoisesta. Myös lumisateet ovat mahdollisia.

Keskiviikkona ja torstaina vastaisena yönä maan keski- ja pohjoisosassa on syytä varautua kesämyrskyyn. Pohjoisen ylle saapunut matalapaine tuo mukanaan runsaita sateita.

– Parin päivän aikana Lapissa voi sataa jopa 50 millimetriä vuorokaudessa, mikä vastaa jo kesäkuun keskimääräistä sademäärää, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Ylen meteorologin Toni Hellisen mukaan myrskylle annetaan todennäköisesti nimeksi Salomon, mikäli tuulituhoja tulee riittävästi.

– Ei läheskään joka kesä tällaista myrskyä Suomeen osu, Hellinen sanoo.

Lapissa voi tulla lunta

Torstaiyönä osa Lapin sateista voi tulla lumena, ja ajokeli voi olla heikko. Lumi kuitenkin sulaa nopeasti pois.

Lapista matalapaine siirtyy itään. Torstaina aamupäivän aikana sateet voimistuvat pohjoisessa ja päivän aikana myös lännessä.

– Torstaiaamuna lännen ja etelän yli liikkuu sateita, runsaimmin sataa päivällä idässä ja pohjoisessa, Koskela kertoo.

Vesi- ja mahdollisesti lumisateet jatkuvat yöhön saakka ainakin pohjoisessa. Suomen ympäristökeskus SYKEn mukaan sateet nostavat vedenpintoja Koilismaalla ja Etelä-Lapissa, mutta tulvimista ei ole odotettavissa.

Etelässäkin tuuli voimistuu torstaina ja tuulenpuuskat ovat voimakkaita, mutta myrskylukemiin ei todennäköisesti ylletä.

Tuuli puhaltaa paikoin jopa 20 metriä sekunnissa

Maa-alueilla kovimmat tuulet tulevat keskiviikkoillan ja torstaiyön aikana. Tuulenpuuskat puhaltavat enimmäkseen alle 15 metriä sekunnissa, mutta paikoin myös 20 metriä sekunnissa.

– Kun tuulen nopeus on maa-alueella noin 20 metriä sekunnissa, kyllä se silloin on myrsky, Koskela sanoo.

Myrskytuulet saattavat aiheuttaa sähkökatkoja, mutta laajoja häiriöitä on tuskin tulossa. Torstain aikana tuulet heikkenevät.

Alla oleva varoituskartta havainnollistaa keskiviikon erikoisen sääennusteen.

Suomeen saapuu yhtäaikaa voimakkaita tuulia ja runsaita sateita. Osassa Lappia varoitetaan huonosta ajokelistä. Merellä aallokko on kovaa, ja maan keski- ja pohjoisosissa tuulenpuuskat voivat olla paikoittain vaarallisen voimakkaita. Osassa Suomea on voimassa myös metsäpalovaroitus.

Kuva: Yle